Een slechte handhaver is nooit klaar en lijkt daardoor paradoxaal genoeg extra hard nodig.
Het UWV mocht eerder deze week in Den Haag aan het parlement komen vertellen hoe het zo mis heeft kunnen gaan met Poolse arbeidsmigranten. Zij kregen WW-uitkeringen op gefingeerde Nederlandse adressen, terwijl ze gewoon in Polen zaten. Onze nationale uitkeringsinstantie had het ook wel gezien en had wel gehandhaafd, maar… bezuinigingen!… onderbezetting!
De grootschalige WW-fraude door Polen werd vorig jaar onthuld door #Nieuwsuur. Vandaag blijkt dat het UWV al jaren op de hoogte was van die fraude, en er 20 onderzoeken naar deed maar nooit verder doorpakte. #UWV #WWfraude pic.twitter.com/KfHKpQojqL
— Nieuwsuur (@Nieuwsuur) 1 februari 2019
Extra geld vrijgemaakt
Ach en wee. Om overal op voorbereid te zijn en ook heel alert achter alle vormen van fraude door alle werkgevers, werknemers en uitkeringstrekkers aan te gaan, heeft het UWV eenvoudigweg te weinig mensen. Maar kijk eens aan. Er is al extra geld vrijgemaakt voor meer handhavers.
Wat er dan vervolgens al snel weer veel te veel zullen blijken te zijn, als het ten minste goede handhavers zijn. Want is de handhaving eenmaal op orde, dan kijken we met zijn allen wel uit om nog te proberen te frauderen. En dan staan al die UWV’ers tevreden maar werkloos met hun handen op hun rug te kijken hoe goed iedereen zich gedraagt.
De flexibele schil van het UWV
Als er nou ergens een hele dikke flexibele schil van tijdelijke arbeid gerechtvaardigd lijkt, dan wel bij instanties als het UWV. Die dikke schil van door hun eigen succes overtollige handhavers kunnen we dan weer wegbezuinigen, waarop de fraudeurs hun kans weer schoon zien. En er weer nieuwe UWV’ers bij moeten. Met elke keer een hoop politiek gekrakeel.
Lees verder onder de foto
Efficiënter met slimme ict
Dat moet toch efficiënter kunnen. De kamerleden lieten zich bijpraten door ict-deskundigen. Want fraude laat zich niet alleen handmatig aanpakken door ambtenaren van vlees en bloed. Slim ingerichte ict-systemen gaan in een al veel eerder stadium piepen. Als er bijvoorbeeld 61 Polen met een WW-uitkering in één en hetzelfde rijtjeshuis in pakweg Vlaardingen wonen. En zo zijn er vast nog veel meer verdachte omstandigheden te bedenken waarbij op de computer rode lampje kunnen gaan flikkeren. Waarop de wakker geschrokken UWV’ers (of NVWA‘ers, Inspectie SZW‘ers, et cetera) dan kunnen uitrukken om harde bewijzen te verzamelen en navenant hoge boetes uit te delen.