De provincie Noord-Brabant blijft proberen het glastuinbouwgebied in Deurne te ontwikkelen en praat met een teler die 80 hectare wil kopen.
Dat bleek vrijdag 25 oktober bij een themabijeenkomst van de provinciale politiek in Noord-Brabant. Het gaat om een groenteteler, al wilde de woordvoerder van de gedeputeerde daar niets over zeggen. Het oude ontwikkelingsbedrijf voor Deurne had al eerder van de interesse gesproken uit de groentenhoek. Toen sprak het ontwikkelingsbedrijf over contacten met meerdere bedrijven, maar het blijkt nu om een grote teler te gaan; een ‘Brabantse teler met geduld’, aldus de woordvoerder van gedeputeerde Erik van Merrienboer. Brabant heeft aan ontwikkeling van het gebied namelijk strenge milieu-eisen gekoppeld. Eerst moet een langlopend aardwarmteonderzoek worden afgerond.
Stikstof niet in debat genoemd
In het debat ging het niet over nieuwe stikstofregels, waardoor ontwikkeling van het gebied in een stroomversnelling zou kunnen komen. Dat is opmerkelijk omdat bij aankoop van de grond destijds veehouderijen zijn opgekocht. Onder de nieuwe regels mag weer extern gesaldeerd worden en dus de stikstofruimte van de opgekochte bedrijven. De provincie gaf ook recent aan die route te onderzoeken, maar kwam daar in het debat niet op terug.
Grondaankoop
Aanleiding voor het aangevraagde debat was de geplande aankoop van grond door de provincie van de gemeente Deurne. Noord-Brabant neemt de ontwikkeling van het glasgebied over en volgens gedeputeerde Erik van Merrienboer is er geen alternatief voor glastuinbouw. Het alternatief is gebruik en verkoop als landbouwgrond, maar dat levert veel minder op. De provincie is dan een belangrijk deel van haar voorziening van € 16 miljoen kwijt en hoopt dat met deze teler te starten.
Van Merrienboer gelooft dat de ene teler een vliegwielfunctie kan vervullen in Deurne. ‘We zagen dat in Prinsenland ook. Dat lag lang stil. Op het moment dat een koploper een positie inneemt in het gebied, gaat een hefboom in werking en gaat het lopen.”