“We dachten heel vroeg de eerste bloemkool te kunnen snijden, omdat we op 28 februari al geplant hebben, maar uiteindelijk valt dat mee”, zei Roel Bakker van C. Bakker Flowers & Vegetables in Wervershoof op 15 mei.
Dat meevallen komt omdat ze volop in de oogst van 4 hectare pioenrozen zitten en het dus niet slecht uitkomt dat de bloemkool door de koude het wat rustiger aan doet. De verwachting is op 1 juni de eerste te kunnen snijden.
Doek betaalt zich terug
De stand van de gewassen is half mei gewoon goed, mede door het gebruik van wildnet waarvoor om voor 6 hectare extra te kunnen afdekken, doek werd bijgekocht. “Alle vroege plantingen hebben we nu onder doek kunnen leggen. Dat betaalt zich terug, want anders hadden vooral duiven en hazen de gewassen al vroeg kort gehouden door de tragere groei. Nu het wat warmer begint te worden, ontwikkelen de planten zich sneller en dan valt het ondanks de hoge druk vaak wel mee. Maar als ze vrijwel stilstaan in groei en ze lopen schade op… Het is ook typisch, aangevreten planten lopen stress op en door die stress zijn ze kennelijk nog lekkerder, want daarna vreten duiven en hazen nog veel meer van die planten. Als het doek eraf gaat, zijn de planten al zover doorgegroeid dat de schade die ze dan nog doen niet echt kwaad meer kan, of het moet echt heel massaal zijn.”
Start oogstseizoen
Winterbloemkool heeft Bakker niet, maar de oogst bij collega’s is ten einde. Het seizoen loopt mooi over in de vroegste bloemkool in 8 centimeter perspotten die inmiddels, zij het mondjesmaat, begonnen is. Naast bloemkool wordt bij Bakker tussen 1 en 3 juni ook de vroegste spitskool weer gesneden. “Daar hebben we vorige week het doek vanaf gehaald. Het zijn mooie banen.”
Nieuwe haspels
De vochttoestand van de grond begint zo langzamerhand wel weer aan de droge kant te worden. “Rond het planten gaat het nog wel, maar in de meeste plantingen hebben we al een aantal keer beregend. We gaan verder waar we vorig jaar zijn opgehouden, zou je kunnen zeggen. Ik ben nu al blij dat we 3 oude haspels hebben verkocht en 2 nieuwe hebben gekocht. Door een dikkere diameter van de slang, 125 in plaats van 90 mm, is de capaciteit hoger omdat ze een breder sproeibeeld hebben. Bovendien is de verdeling veel mooier en door de straalbreker leggen ze het water ook mooier weg, zelfs op de kopeinden komt voldoende water.”
Auteur: Stan Verstegen