Het imago van de fiscus als meest efficiënte overheidsdienst is de laatste 10 jaar nogal aangetast.
Eind vorige eeuw gold de fiscus als de meest efficiënte overheidsdienst die we hadden. Daar konden allerlei andere departementen, die tjokvol zaten met ambtenaren die op zijn best heel plichtsgetrouw zinloze regeltjes in stand zaten te houden en op zijn slechtst duurbetaald uit het raam zaten te staren, nog een voorbeeld aan nemen.
Dat messcherpe imago is de laatste 10 jaar nogal aangetast. Onze Belastingdienst zou nu juist de slechtst functionerende uitvoerder van overheidsbeleid zijn. De ene na de andere staatssecretaris bijt zijn tanden stuk op de noodzakelijke reorganisatie. Terwijl het voor ons aller staatsfinanciën toch essentieel is dat iedereen met een onmiskenbaar inkomen, ook volgens de door ons allen vastgestelde wetten het juiste percentage bijdraagt aan onze collectieve middelen.
Vrijstellingen en aftrekposten voor afbouwende tuinder
Groenten & Fruit publiceert in magazine nr. 15 (zaterdag 20 juli komt het artikel online) hoe de fiscus dit jaar tuinders en boeren op de huid zit. Tuinders die belastingtechnisch nog graag als ondernemer te boek willen staan, maar dat volgens de belastinginspecteurs eigenlijk niet meer zijn. Die afbouwende tuinbouwondernemers willen nog graag blijven genieten van alle vrijstellingen en aftrekposten, waarvan ze al heel hun ondernemende leven hebben kunnen genieten. Ook al verdienen ze hun geld ondertussen voornamelijk met het verhuren van hun land of met heel ander werk dat ze in loondienst doen, naast de laatste restjes teeltarbeid voor eigen rekening die ze voor de vorm ook nog in stand houden.
Het is zeer wel denkbaar dat een oudere tuinder zich pas echt weer tuinder voelt op het moment dat hij zijn doorgeautomatiseerde en doorgemechaniseerde bedrijf heeft ontmanteld en op een tiende van zijn areaal nog lekker wat doorhobbyt voor huisverkoop. Misschien is dat vooral een kwestie van behoud van een gekoesterde identiteit.
Belastingregels gelden voor iedereen
Maar het is ook een goed teken dat de Belastingdienst daar op een juridisch correcte manier de voor iedereen geldende regels tegenaan houdt. En dat de dienst met precisie bepaalt welke tuinder feitelijk weer gewoon burger is en vanwege die overgang moet afrekenen. Een teken dat het niet alleen maar kommer en kwel is in het huis van de blauwe enveloppen én dat het gezegde toch nog klopt; niets in deze wereld is zeker, behalve de dood en belastingen.