Als woningbouw door de stikstofproblematiek in Westland gehinderd wordt, moet de gemeente plaatsingsruimte van opgekochte glastuinbouwbedrijven benutten.
Dat stelt het CDA Westland in vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Het CDA roept de gemeente op om stikstofplaatsingsruimte binnen de gemeente goed vast te leggen naar het advies van de commissie Remkes. Die vastgelegde ruimte van opgekochte glastuinbouwbedrijven zou bij voorrang benut moeten worden voor woningbouw en recreatieve ontwikkelingen in de kustzone, stelt het CDA-raadlid Jaco Eeltink.
Woensdag 23 oktober werd bekend dat de bouw van negentien woningen bij Molenslag in Monster vanwege de ‘stikstofuitspraak’ van de Raad van State nog verder wordt vertraagd. De hoogste bestuursrechter oordeelde dat de gemeente Westland in 2016 geen vergunning had mogen verlenen omdat niet duidelijk is welke gevolgen de bouw zou hebben voor het Natura 2000-gebied Solleveld & Kapittelduinen.
Nog niet zover
De stikstofdiscussie lijkt de druk tussen glastuinbouwontwikkeling en andere functies dus te verhogen. Toch is het volgens Henk van Koppen, stikstofdeskundige bij adviesbureau AAB Nederland, nog niet zover. “We zijn ook nog ver verwijderd van een beleid om deze vrijkomende ruimte te kunnen gaan benutten. Dit zal er op korte termijn ook niet komen, ben ik bang voor. Er moet dan immers worden aangetoond dat de stikstofdepositie daadwerkelijk is afgenomen en dat de desbetreffende gebieden niet meer overbelast zijn.” Van Koppen kan zich niet voorstellen dat glastuinbouwreconstructie in Westland hierdoor in het geding komt. “Het Westland is dè glastuinbouwgemeente. De gemeente wil ook dat dit zo blijft en is een voorstander van glastuinbouwreconstructies. Ik kan me dan ook niet anders voorstellen dat hier discussie over gaat komen.” Van Koppen pleit ervoor eerst te gaan rekenen en kijken wat er binnen de huidige beleidsregels mogelijk is, bijvoorbeeld met het bouwen van gasloze woningen.