Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) wil verder praten met Aardwarmtebedrijf California over het effect van aardwarmtewinning op de ondergrond.
Het Aardwarmtebedrijf California Lipzig-Gielen in Grubbenvorst liet een onderzoek uitvoeren naar de oorzaak van 2 kleine aardbevingen op 25 augustus en 3 september. De uitkomsten hebben nog geen duidelijkheid opgeleverd, stelt SodM.
Die bevingen waren aanleiding tot het tijdelijk stilleggen van de aardwarmtewinning die daarmee al langer duurt dan voorzien (enkele weken). Bij die laatste beving waren de 2 aardwarmtebronnen in het gebied overigens al niet in werking. Beide bronnen liggen rond natuurlijke breuklijnen in de ondergrond met meer ondergrondse bewegingen. Bij andere aardwarmtebronnen in Nederland is dat niet het geval en zijn de mogelijke risicos veel geringer ingeschat door SodM.
Nog vragen
SodM zegt dat het rapport is ontvangen, maar dat de bevindingen nog niet alle antwoorden geven op de vragen. “We hebben een tussentijds rapport ontvangen met daarin een verklaring voor de aardbevingen bij Venlo. SodM bestudeert momenteel deze verklaring waarbij ook gekeken wordt of er wellicht andere verklaringen voor de hand liggen. Belangrijk is ook wat de analyse en verklaring betekenen voor de het eventueel opstarten in de toekomst van het project dat nu stilligt. Daar geeft dit rapport nog niets over aan.”
Oordeel vormen
SodM wil daarom eerst in overleg met het aardwarmtebedrijf. “We zullen dus opnieuw met de operator om tafel gaan om belangrijke vragen alsnog beantwoord te krijgen en een goed en compleet beeld te vormen. Dat is nodig om tot een oordeel te komen.”
Epicentrum
Het aardwarmtebedrijf zocht naar mogelijke oorzaken van de aardbeving. Zo werden de eigen metingen van het aardwarmtebedrijf van de ondergrond overgedragen aan het KNMI om met het eigen meetstation op 40 kilometer afstand nauwkeurig een epicentrum te bepalen. Ook cijfers over het gewonnen volume zijn meegenomen in het onderzoek.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/