Bij Tielemans Groentekwekerij in Boekel is de teeltwisseling in een aantal kassen in volle gang.
Na komkommer hogedraadteelten zijn de kassen schoongemaakt. Ze worden nu weer gereedgemaakt voor de nieuwe teelten. Verwarmingsbuizen worden weer op de grond gelegd, en de steenwolmatten liggen al gereed om daarna op de teeltgoten neergelegd te worden.
Lichtarme weersomstandigheden
De afgelopen komkommerteelten zijn geëindigd onder lichtarme weersomstandigheden. Teeltverantwoordelijke Jan Biemans: “Lausanne splitste veel bladeren af. Daarom zijn we met dat donkere weer twee oksels leeg gaan halen, in plaats van het gebruikelijke om en om dunnen. Dat hebben we twee tot drie keer gedaan. Dat was een goede zet. We konden goed komkommers blijven plukken, ondanks het slechte weer.”
Een alternatief was geweest om het vruchtdunnings-beleid te handhaven, en de stengeldichtheid terug te brengen. “Maar ik doe het liever zoals we het nu gedaan hebben, via vruchtdunnen. Stengels minderen is moeilijker. Er komen dan bij het laten zakken makkelijk stengels schuin te hangen.”
Belichting ingezet
Tot het einde van de teelt is de belichting ingezet. “We hebben doorbelicht, omdat we zo veel mogelijk 40ers wilden blijven plukken. De komkommerprijzen waren in oktober niet erg best, maar je kunt vooraf nooit voorspellen wat de prijs daarna nog gaat doen. Belichten kost altijd geld, maar een gezonde teelt naar het eind toe is toch ook makkelijk.” En belichten geeft aan de andere kant wat besparing op verwarmingskosten. “Door de lampen heb je nu een buis van 35 graden nodig, waar je anders 55 graden zou moeten stoken.”
Geen virus
Ziektes zijn geen probleem geweest. “We hebben geen virus gezien, zoals vorig jaar wat courgettegeelmozaïekvirus op het eind van de teelt. We mogen dus niet mopperen.” Ook plagen zijn goed onder controle gebleven. Voor het eerst hebben we, net zoals we al deden bij tomaat, ook bij komkommer vanglinten opgehangen.”
Start met jonge plant
De nieuwe hogedraadteelt met Hi Power gaat beginnen met een jong plantje. In de achterste afdeling van die kas staan nu nog tomaten. ”Dus in de nu leegliggende afdeling moet je daarom toch ook blijven stoken om daar de temperatuur te halen. Daarom beginnen we nog voor de Kerst al met een 24-daagse plant. Ik hoop dat het goed weggroeit, want Hi Power lijkt toch altijd ietsje zwakker op zijn wortels te zijn.”
Geen te lozen waterstromen veroorzaken
Matten worden niet meer uitgedraineerd. In de eerste plaats om geen te lozen waterstromen te veroorzaken, in het kader van emissie-wetgeving. “Maar ik denk dat het ook voor de wortels goed is. Als het vocht in de mat langzaam zakt, verwacht ik dat wortels al zoekend naar beneden de mat ingaan, en zich daardoor mooi zullen gaan vertakken.”
Voor de Kerst leeg
In een kas met de minitroscherrytomaat Juanita is getopt. “Ondanks het slechte weer hebben we al een halve tros meer geoogst dan vorig jaar.” Op 16 december moeten alle tomaten eraf zijn, want 8 januari moeten er weer komkommers in die kas. Dat wordt dus in korte tijd teeltwisselen. Een andere kas met een viertrossenteelt Speedella wil hij ook voor de Kerst leeg hebben. Er hangen daar nu nog drie trossen aan.
Stengel bijmaken
Een doorteelt tomaten die nog tot rond Pasen doorloopt, verloopt naar behoren. Het gemiddeld vruchtgewicht is goed. “En we hebben geen Tuta of galmijt gezien. Daar zijn we dit jaar goed doorgerold.” Dankzij veel vanglinten en veel uitgezette Encarsia’s hoefde er niet chemisch ingegrepen te worden tegen wittevlieg.
“In die doorteelt zal er waarschijnlijk nog even bij 1:9 stengels een stengel bij komen. Want eind februari gaan we toppen, en bij kleine tomatentypes moet je opletten dat de tomaatjes niet te grof worden. Een extra stengeltje erbij moet kunnen, want als het goed is gaat het licht toch weer een keer toenemen.”
Auteur: Peter Visser