Het paprikagewas bij Noorland Paprika in IJsselmuiden staat er, voor deze tijd van het jaar gezien, prima bij.
Ton Noorland: “Sinds de zomer hebben we wel een wat onregelmatiger productie. Elke keer heb je 2 tot 3 weken volop zetting, en dan ben je er weer 10 tot 12 dagen tussenuit. Dan zijn we niet gewend.” In week 38 denkt hij 7,5 tot 8 ons paprika’s te snijden, na een week van 8 ons. In week 39 verwacht hij weer een toename, als gevolg van de onregelmatigheid in zetting.
Het gewas staat goed in balans. De normale rondjes gewaswerk worden uitgevoerd. “Om het gewas op een nette manier naar het einde te brengen.” De sortering en kwaliteit van de groene paprika’s zijn goed. “Al moet je voor die kwaliteit best aandacht aan het sorteerwerk geven. De vruchten zijn nu redelijk grof. Niet super-super-grof, maar wel gewoon goed.”
Meer verdampend bladoppervlak
Op de dag staat er een dagtemperatuur van 21,5 tot 22 graden Celsius ingesteld. In de nacht is dat 19 graden. In de kas begint het makkelijk wat vochtiger te worden. “Als je rond deze tijd van het jaar een regenachtige dag hebt, dan voelt het in de kas direct klammiger aan dan eerder in het teeltseizoen. Maar het gewas heeft nu ook veel meer verdampend oppervlak dan bijvoorbeeld in april of mei.”
Ook bij de watergift, op basis van licht, is herfstachtiger weer terug te zien. Zo’n wat donkerdere week met 8.000 Joules, zoals een paar weken geleden, zie je gelijk goed terug in het waterverbruik. Vooral op van die echt mokkige dagen gaat de gewasopname behoorlijk naar beneden.”
Van zetting in week 39 en 40 wordt het heel moeilijk om er nog grofheid op te krijgen
Grofheid laatste paprika‘s
Waar tijdige doorkleuring bij collega-telers met gekleurde paprika’s een rol gaat spelen met oog op het aanhouden van het laatste zetsel, is bij de groene paprika van Noorland vooral de grofheid bepalend. “Uit onze jarenlange ervaring blijkt dat week 38 de laatste geschikte zettingsweek is, als je de vruchten nog met een fatsoenlijke grofheid naar het eind wilt brengen. Van zetting in week 39 en 40 wordt het heel moeilijk om er nog grofheid op te krijgen. Dan moet je heel veel moeite gaan doen, met vruchtdunning. Die extra arbeid loont meestal niet, in verhouding tot de prijsvorming bij de laatste oogst. De laatste jaren kijken we echt goed wat het kost, en wat het opbrengt. Op grond daarvan maken we een bewuste afweging. Dus niet standaard langer doorgaan vanwege een laatste kilootje extra, maar goed kijken naar het rendement. Met een oogst rond 1 november en een klokprijs van 25 cent per kilo, kun je dat totaal-rendement bijna alleen nog maar naar beneden brengen.”
Ook de gedane bedrijfsuitbreiding met bijna 2,5 hectare is reden om de teelt niet al te lang door te blijven trekken. “We willen sowieso op tijd klaar zijn, om ook in het nieuwe gedeelte alles op tijd klaar te kunnen krijgen voor de komende teelt.”
Plagen onder controle
Alle plagen zijn onder controle. “Er zit een beetje van dit, en een beetje van dat. Je moet er wel steeds heel goed bovenop blijven zitten, maar het is allemaal in de hand te houden.”
Auteur: Peter Visser