Roel Bakker in Wervershoof verdeelt de aandacht in deze periode over kool, tulpen en sierkool. Onder glas wordt de kasgrond voor zaadteelt gestoomd.
In de schuur worden vóór de koffie de bakken voor de tulpenbroei gewassen en opgeplant en vervolgens maken ze de sierkool tot snijbloem. Daarna is het buiten tot 15.00 uur groene kool snijden en af en toe nog wat bloemkool. Er stond in week 50 nog 2 hectare groene kool op het land (Jaspis, Baical, Nebrasca en Impressa) waarvan de oogst tot maart doorgaat. “Het is te doen, al is de grond nat en zijn de dagen kort”, aldus Bakker op 12 december.
Niet alles wordt geseald, er gaat ook nog veel kool naakt weg
Kool sealen
Ondertussen gaat de verwerking van spitskool gewoon door. Dit jaar sealen ze voor het eerst ook kool. Bakker: “Onze ervaring met de nieuwe machine is zonder meer goed. Niet alles wordt geseald, er gaat ook nog veel kool naakt weg. Het is wat de klant wil.” Dat geldt ook voor bloemkool. Bakker gaat ervan uit dat de vraag naar verpakte, gesealde bloemkool in de toekomst toeneemt. Zijn afzet van spitskool loopt door tot begin februari. De eerste tulpen in de kas zijn rond 15 december geplukt.
Smerige wegen
Wat de late oogst van spitskool en bloemkool betreft, kijkt Bakker terug op een moeizame periode. “De hele herfst was beroerd om te werken, gelukkig zijn de kwaliteit en de prijzen wel goed. We hadden veel problemen om op het land te komen en met wegen die smerig zijn. Handhavers van de gemeente gaan dan erg moeilijk doen.” Zo bleek dat een schuiver tekort schoot en daarom overweegt hij nu om een hogedrukspuit op de trekker te bouwen om te kijken of het zo volgend jaar ‘netter’ kan gaan.
Clarina, ons hoofdras, is te hard gegaan, waardoor we in november te weinig bloemkool hadden
Ganzenpopulatie dramatisch
De laatste bloemkoolrassen waren Clarina en Karen. Bakker: “Clarina, ons hoofdras, is te hard gegaan, waardoor we in november te weinig bloemkool hadden.” Het wildnet dat hij toepaste om late bloemkool tegen ganzenvraat te beschermen werkte goed. Toch is er in de korte periode tussen het verwijderen van het net en de oogst nog behoorlijk wat schade opgetreden. De ganzenpopulatie in West-Friesland noemt hij een drama. “Ik heb er te weinig kennis van om de schade iedere keer te claimen. Eigenlijk moeten we hier collectief tegen optreden, ook met de boeren die hun gras verloren zien gaan. Ook nu nog lopen er honderden ganzen rond. We worden hier echt niet vrolijk van.”
Groenbemesters ten dele gezaaid
Vanwege de natte grond zijn de plannen om groenbemesters (Japanse haver en rogge) in te zaaien slechts ten dele uitgevoerd. “Dit is niet wat we wilden; het zaad ligt nog in de schuur”, verwoordt hij de teleurstelling. Voorlopig blijft hij van het land af. “Als we er straks weer op kunnen, gaan we er met de klepelmaaier overheen. En bij gelegenheid zullen we het opknappen door rijpaden te spitten en los te woelen.” Andere grondbewerking gebeurt in het voorjaar. Bakker heeft voor komend jaar het teelplan grotendeels rond. Behalve op eigen grond teelt hij ook op omliggend huurland.
Auteur: Marga van der Meer