Het kan tuinbouwondernemers interessant zijn om op de hoogte te zijn van de start-upwereld of samen te werken met start-ups.
Een nog tamelijk prille verandering bij ons op kantoor betreft de wijziging in kledingstijl. Waar eerder vrijwel alle mannen een pak met das droegen, zien we nu vrijwel geen stropdassen meer en nog maar af en toe een pak. Mantelpakjes waren al eerder een zeldzaamheid geworden. Ongeveer gelijktijdig met de ‘ontstropping’ is de aandacht voor innovatie toegenomen. Ik vraag me af of het een met het ander te maken heeft.
Meer oog voor innovatie
Veel bedrijven, onderwijsinstellingen, brancheorganisaties et cetera hebben meer oog voor innovatie. Ook Rabobank is niet langer een leningenfabriek voor bedrijven met een bewezen trackrecord, maar heeft sinds enkele jaren – ook voor de food- en agribusiness – producten, fondsen en initiatieven om start-ups op weg te helpen. Dat vind ik een heel positieve ontwikkeling. Behalve dat er minder grijze muizen in pakken rondlopen, kunnen we nieuwe klanten bedienen en ontwikkelingen ondersteunen die bestaande (tuinbouw)klanten verder helpen.
FoodBytes!
Een van onze initiatieven is FoodBytes!, een groot evenement waar food & agri start-ups hun idee/bedrijf pitchen en daarmee hun netwerk verbreden bij vooraanstaande (grote) food & agribusiness bedrijven, investeerders en media. De komende editie vindt plaats op 7 november in Londen. Sinds de eerste editie van FoodBytes! hebben zich al meer dan 2.000 start-ups uit ruim 90 verschillende landen aangemeld. Dat geeft heel interessante inzichten over de trends en kansen die startende ondernemers zien.
Inzendingen van dit jaar
Dit jaar zien we bijvoorbeeld veel inzendingen op het gebied van alternatieve eiwitten, duurzame verpakkingen, gezonde voeding, robotisering, voedselkeuze en voedselverspilling. Zo is er het Britse Nutrition Ivy dat met een persoonlijke voedingsdeskundige ‘to go’ komt, uiteraard in een handige app. De Nederlandse start-up Zero Foodwaste biedt met beeldherkenningstechnologie en slimme weegschalen restaurants de mogelijkheid om hun afval te monitoren en daarop de inkoop en portionering aan te passen.
Diverse inzendingen van deze editie hebben raakvlakken met de tuinbouwsector. Zo is er een bedrijf dat drones heeft ontwikkeld om gewassen te bestuiven (MotusLab), een onkruidwiedende robot voor vollegrondsgroenten (Odd.Bot) en een onderzoekslab voor Vertical Farming (FarmLab One).
Start-upwereld interessant voor tuinbouw
Ook voor tuinbouwondernemers kan het interessant zijn om op de hoogte te zijn van de start-upwereld of samen te werken met start-ups. En dan niet alleen voor het veranderen van de kledingstijl binnen het bedrijf. Start-ups hebben verse ideeën, zoeken ‘echte bedrijven’ om vindingen te testen en hebben talenten die een toekomstige medewerker zouden kunnen zijn.