Doorgaan naar artikel

Agrometius: veelkleurig machinepark vraagt merkonafhankelijke gps

De veelkleurigheid van het machinepark op Europese landbouwbedrijven vraagt om merkonafhankelijke gps- en softwaresystemen, vindt Vantage Agrometius.

Om de akkerbouwer aan de precisielandbouw te krijgen, dus om precisielandbouw succesvol te maken, moet die precisielandbouw makkelijk en winstgevend zijn. Met dat uitgangspunt gaat Vantage Agrometius de boer op. “Precisielandbouw is nú beschikbaar, toepasbaar en winstgevend”, zeggen ze daar, “dus geen toekomstgeneuzel meer.”

Vantage Agrometius in De Meern (U.) is gespecialiseerd in precisielandbouw en gps-besturing. Het bedrijf levert merkonafhankelijke oplossingen. Afgelopen week praatte het bedrijf landbouwjournalisten bij over de stand van de techniek en hoe precisielandbouw in zijn ogen succesvol kan worden uitgerold.

Boer twijfelt over verdienmodel

Het ‘makkelijk en winstgevend’ is een direct antwoord op de Wageningse vaststelling van 2 jaar geleden dat bij wijze van spreken iedereen in Nederland met precisielandbouw bezig is, behalve de boer. Oorzaken: onbalans tussen kosten en opbrengsten of op zijn minst onduidelijkheid over het verdienmodel voor de boer op voorhand.

Hoe praktijkrijp zijn precisietechnieken?

Verder bleken precisietechnieken op het akkerbouwbedrijf minder praktijkrijp dan ‘het praktijkrijp’ waarmee ze in de markt waren gezet. Van plug and play blijkens de Wageningse inventarisatie was vaak geen sprake. Dat zorgde bij sommige voorlopers voor teleurstellingen en maakte anderen kopschuw voor precisielandbouw.

Inmiddels, zo is de inschatting van directeur Dennis Nijland van Agrometius, beschikt ruim de helft van de akkerbouwers over een gps-systeem en zijn veel kunstmestrooiers en spuitmachines uitgerust met variabele plaatsspecifieke dosering van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Maar tegelijkertijd zijn er nog maar een paar honderd akkerbouwers die taakkaarten maken. “Al is dat aantal sinds vorig jaar wel verdubbeld, net als het aantal scans”, zegt Nijland. “Van de loonwerkers heeft 80% een gps-systeem.”

Lees hoe deze akkerbouwer zijn bedrijf klaarstoomt voor toekomst met precisielandbouw

Verschlllende gps-systemen communiceren niet met elkaar

Vantage Agrometius wil precisielandbouw makkelijk maken door onder meer ‘merkonafhankelijke oplossingen’. Anders dan in de Verenigde Staten worden Europese landbouwbedrijven gekenmerkt door een grote veelkleurigheid. Er worden verschillende merken trekkers gebruikt en een veelheid aan verschillende machinemerken. De Europese boer laat zich weinig gelegen liggen aan het feit dat de grote trekkermerken hard op pad zijn full-liner te worden.

Merkonafhankelijke gps- en softwaresystemen zijn in de aanschaf niet per se het goedkoopst, maar in de operatie zeker

Dennis Nijland, directeur van Agrometius

Nijland: “Die veelkleurigheid aan machines maakt dat de ondernemer bij de aanschaf van nieuwe trekkers en werktuigen zijn onderhandelingspositie behoudt. Aan de andere kant zien we dat op bedrijven trekkers met allerlei gps- en precisiesystemen rondrijden die niet of alleen met grote moeite met elkaar communiceren.” De mensen van Agrometius zien dat bij trekkers wordt nagedacht over vermogen, fronthef, banden en dergelijke en dat het gps-systeem weinig aandacht krijgt. “Dan zeggen ze dat ze voor een betrekkelijk scherpe meerprijs een universele Trimble hebben gekozen, maar dan blijkt alleen de antenne Trimble en is de communicatie met andere machines op het bedrijf zeker niet vanzelfsprekend.

De betere keuze”, zeggen ze bij Vantage Agrometius “is een zo kaal mogelijke trekker te kopen en die uit te rusten met merkonafhankelijke gps- en softwaresystemen. Dat zal in de aanschaf niet per se het goedkoopst zijn, maar in de operatie zeker. Plus dat het een stuk makkelijker wordt.”

Lees ook: Onafhankelijk advies precisielandbouw geeft deze teler ‘beter gevoel’

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Leo Tholhuijsen

Freelance redacteur akkerbouw

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin