Dinsdag 12 maart stemt het Britse parlement opnieuw over de brexitdeal van premier May.
Volgens Britse media probeert May vergeefs een meerderheid in het Lagerhuis achter haar overeenkomst met de EU over de brexit te krijgen. May heeft echter praktisch niet meer te bieden dan de brexitdeal die half januari door een kolossale meerderheid in het parlement is verworpen.
Backstop
Het grootste probleem is nog steeds dat het land volgens de huidige brexitdeal de EU niet echt verlaat zolang er geen regeling is getroffen voor de toekomstige grens tussen EU-lid Ierland en het Britse deel van dat eiland (Noord-Ierland). Daar is een plan voor, de ‘backstop’, die de meeste parlementariërs om verschillende redenen niet accepteren. May heeft beloofd dat ze iets met Brussel gaat regelen om die bezwaren weg te nemen.
De Britse premier Theresa May koerst af op een nieuwe verpletterende nederlaag in het Lagerhuis. Ze kan ervan uitgaan dat haar brexitdeal morgen met minstens 150 stemmen verschil wordt afgewezen door het Britse parlement.https://t.co/xduM8tsJh6 pic.twitter.com/FMBUU79iWq
— FD Nieuws (@FD_Nieuws) 11 maart 2019
Labour overlegt over strategie
Vanmiddag om 16.30 uur wordt een verklaring van May in het Lagerhuis verwacht over de vraag of ze op de valreep nog iets heeft bereikt dat de weggehoonde brexitdeal alsnog acceptabel maakt voor een meerderheid. Het is volgens Britse media ook mogelijk dat May iemand anders naar de zitting stuurt. Dat kan brexitminister Stephen Barclay zijn of de hoogste juridische adviseur van de regering, ‘attorney-general’ Geoffrey Cox. In de avond overlegt de grootste oppositiepartij, Labour, over de strategie in de komende dagen.
’Boris Johnson en Nigel Farage zijn zelfverklaarde ridders van de soevereiniteit die nu onder de tafel zitten terwijl premier Theresa May hun rommel probeert op te ruimen.’ https://t.co/byRgSMM4B3
— De Telegraaf (@telegraaf) 10 maart 2019
Belangrijkste stemming
Het uur U voor de brexitdeal van May is op dinsdag. Het Lagerhuis debatteert erover vanaf 13.30 uur (onze tijd). Naar verwachting duurt dat ongeveer 6,5 uur en om 20.00 uur zou het parlement stemmen. Als haar deal wordt aangenomen, verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU 29 maart om 23.00 uur Britse tijd, 30 maart onze tijd. Niets wezenlijks verandert er dan tot aan het eind van 2020. Als de brexitdeal dinsdag weer wordt weggestemd, stort het land zich volgens May in een crisis. Het bedrijfsleven bereidt zich daarop voor.
Geen no-dealbrexit
Woensdag wordt dan om 20.00 uur (onze tijd) een cruciale stemming verwacht over de vraag of het land zonder iets te regelen uit de EU kan stappen. Aangenomen wordt dat een grote meerderheid absoluut geen no-dealbrexit wil. Het is voor de positie van Britse ministers belangrijk welke kant May zelf kiest, omdat bewindslieden die haar standpunt niet delen, het veld zouden ruimen.
Kort uitstel
Donderdag stemt het Lagerhuis naar verwachting om 18.00 uur (onze tijd) over uitstel van de brexit als de meerderheid de no-dealbrexit heeft afgewezen. May heeft eerder aangegeven dat ze geen uitstel langer dan 3 maanden wil, maar de parlementsleden kunnen de tijdsduur wijzigen. Wel moeten alle andere landen van de EU instemmen met uitstel. Uitstel betekent dat het land politiek weer terug bij af is over de brexit. Het kan ook tot afstel van de brexit leiden, bijvoorbeeld als gevolg van een nieuw referendum. Labour hoopt dat de regering alsnog ten val komt en dat uitstel leidt tot nieuwe verkiezingen of op zijn minst een ‘soft-brexit’.