Het Britse glasgroentebedrijf Thanet Earth heeft last van het streven van supermarkten in dat land om hun import zelf ter hand te nemen.
Dat blijkt uit het verslag van het tot 1 mei 2019 lopende boekjaar van de Britse groente- en fruithandelaar en producent Fresca Group. Dat bedrijf heeft een belang van 50% in de verkooptak van Thanet Earth in Kent, verreweg het grootste kassencomplex van het Verenigd Koninkrijk, dat ook deels in handen is van Nederlandse telers. Britse winkelbedrijven hebben altijd leveranciers als Thanet Earth gebruikt om naast groente van eigen bodem ook product van over de grens in te kopen, aldus een woordvoerster van Fresca Group. “Maar het streven naar kortere leverketens in de Britse retailwereld heeft ertoe geleid dat meer supermarkten direct inkopen bij de grote buitenlandse telers. Dat zorgt er voor dat het volume dat via een derde partij als Thanet Earth wordt ingekocht lager wordt.”
Teleurstellend resultaat
Deze trend werd met name zichtbaar in de zomer van 2018. De lage prijzen na de overvloedige oogsten van vorig seizoen zorgden ervoor dat Britse retailers behalve het binnenlands product ook invoergroente- en fruit vaker rechtstreeks bij de producenten halen. Volgens het jaarverslag van de Fresca Group had een aantal van de telersbedrijven in Thanet Earth ook nog te kampen met ‘groei-uitdagingen die weken lang materiële invloed hadden op de oogst’. Die problemen in combinatie met de voor Engelse telers snel krapper wordende arbeidsmarkt en met hogere energiekosten in de winter zorgden voor een teleurstellend resultaat voor Thanet Earth.
Verdere consolidatie
Fresca Group heeft in het boekjaar de omzet met 4% zien dalen naar £444,5 miljoen, omgerekend € 510 miljoen, terwijl de winst voor belastingen wel steeg van £5 naar £5,6 miljoen. Van de afzet gaat nog altijd 85% naar de detailhandel. “Dat blijft een moeilijke omgeving om in te werken. De Britse dienstverlening moet onverbiddelijk efficiënt zijn om te blijven concurreren in een markt die lijkt af te stevenen op een verdere consolidatie.” De Fresca Group speelt hierop in door te blijven investeren in haar Britse faciliteiten, met bijvoorbeeld gespecialiseerde dienstverlening in verpakkingen en afrijping om een streepje voor te houden op de concurrentie.”
Zorg om brexit en Britse pond
De versspecialist blijft zich wel zorgen maken over de brexit, met name waar het gaat om de koers van het Britse pond, eventuele vertragingen in de havens, transport en beschikbaarheid van personeel. “Ons robuuste internationale levernetwerk zorgt voor alternatieve inkoopbronnen en onze eigen douane clearing afdeling Fresh Clear biedt ons inzichten in de risico’s en kansen van brexit.”