De productie in de belichte teelt van Merlice lag begin maart nog 2,5 kg/m2 achter op vorig jaar. Nu, 2 maanden later, is de achterstand ingelopen.
De productie van 30 kg/m2 tot nu toe ligt op vergelijkbaar niveau als het jaar ervoor, vertelt Theo van der Kaaij in Berlikum. Als het gaat om productie, is het lichtniveau volgens de tomatenteler de bepalende factor als alles in de teelt goed verloopt. “Het aantal belichtingsuren met Son-T is dit jaar 2.700. Dat ligt op hetzelfde niveau als vorig jaar. Twee maanden geleden was dat nog 150 uur minder. Als we het zonlicht van buiten erbij betrekken, lopen we begin mei nog slechts 1.400 joules achter. Met een paar zonnige dagen van 2.000 joules, is dat snel ingelopen. Licht bepaalt dus de productie.”
Led-belichting is een groeibuisje tussen het gewas
Belichtingsseizoen afsluiten
Van der Kaaij sluit het belichtingsseizoen met Son-T af. Alleen met led-belichting tussen het gewas gaat hij door. Op 1 mei was er 2.550 uur belicht met interlights. “Elke ochtend zetten we de led-belichting aan om de planten wakker te maken en een beetje op te warmen. De led-belichting tussen het gewas is een groeibuisje, dat warmte bij de plant brengt. Bij 350 Watt gaan de leds uit. Dat kan op een zonnige dag al om half 10 zijn. Op een donkere dag is dat langer en blijven de interlights 12 tot 13 uur per dag aan.”
“We belichten al 5 jaar met leds en boeken daar succes mee. We hebben en houden een mooie groene plant de hele zomer door en dat vinden wij zeer positief. De bladlengte is wel afgenomen tot 38 centimeter. We willen niet dat deze lengte nog minder wordt, dit is het minimum. We willen dat de bladlengte weer wat toeneemt of gelijk blijft en gaan proberen om meer vegetatief te telen.”
Niet te veel Macrolophus
De Macrolophus in de belichte teelt zit op een hoog niveau, maar is acceptabel. “We tellen elke week de Macrolophus op vaste punten, om te zien of de populatie toe- of afneemt. We willen er niet te veel van hebben, want dan ontstaat vruchtschade, doordat de roofwantsen de tomaten in een vroeg stadium aanprikken. Bij het rood kleuren blijven de stippen dan geel.”
We willen ToCV-vrij blijven en hebben daar vorig jaar al op ingezet
Van der Kaaij vervolgt: “Vorig jaar hadden we hier vooral bij de eerste poten naast het betonpad veel last van. Dit kwam omdat daar de gewasresten, waar Macrolophus in zitten, van de buisrailkarren werden gelost. Het aantal roofwantsen in het gewas rond het betonpad nam hierdoor extra toe. Nu voeren we de gewasresten af naar buiten de kas en dat werkt goed. De roofwantsenpopulatie groeit nog niet uit naar te grote aantallen.”
De tomatenteler heeft een verdachte ToCV-plant gesignaleerd en verwijderd. “Omdat we vorig jaar het tomatenchlorosevirus (ToCV) hebben gehad, zijn we daar nu extra alert op. We willen ToCV-vrij blijven en hebben daar vorig jaar al op ingezet.”
De productie van de onbelichte Trovanzo komt op stoom
Miszetting met knoopvruchten
“Trovanzo in de onbelichte teelt begint op stoom te komen met de productie. De plant geeft de tomaten sneller af. Dit ras heeft een snelle rijping in zich en laat dat zien. Hierdoor hebben we een goede vroegheid, wat we vorig jaar ook al zagen. We oogsten mooie rode vruchten.”
Bij Merlice in de onbelichte teelt heeft de tomatenteler wat last van miszetting met knoopvruchten, die nu worden geoogst. “Door het donker weer in januari hebben we op dagen met weinig licht (50 joules) ook nog geschermd. Hierdoor hebben de hommels niet gevlogen en dus niet bestoven, waardoor de vruchten niet zijn gezet. Achteraf gezien hebben we met het schermen te veel overdreven.”
De onderstam van Merlice is Stalone, waardoor de plant erg op zijn vrucht (generatief) staat. Hierdoor zijn de tomaten grover. “Ook hier geldt dat we achteraf gezien een extra kop hadden moeten aanhouden en van 3,35 naar 3,5 stengels/m2 hadden moeten gaan. We hebben daar wel een beetje zorgen om. Vorig jaar pakte de 3,35 stengels/m2 goed uit. Misschien komt het dit jaar nog goed.”
Meer hygiënemaatregelen
Om de verspreiding van ziektes – vooral nieuwe virussen – te voorkomen, neemt de tomatenteler meer hygiënemaatregelen door onder andere meer ontsmettingsmaatregelen. Niet alleen de gebruikte gereedschappen worden ontsmet, zoals ze altijd al gewend zijn, ook de handen. “Na ieder pad worden alle scharen en messen ontsmet; nu moet dat ook met de handen.”
Het tomatenbedrijf heeft dit jaar geen last van crazy roots. Van der Kaaij heeft het onder controle, maar het gewas moet nog wel overeind blijven tot het einde van het seizoen. “We gaan dus meer op groei werken om dat te realiseren, wat meestal crazy roots in de hand werkt.”
Macrolophus begint in de onbelichte teelten op gang te komen. De wittevlieg en Tuta zijn onder controle.
Weinig geknikte trossen
Bij Trovanzo is langer doorgegaan met het beugelen van de trossen. Er zijn een paar rondjes geschrapt, waarbij er toch maar weinig trossen zijn geknikt bij de overgang van beugelen naar schrappen. “Er zit een mooie opvolging in de plant en daar zijn we tevreden over.”
Auteur: Harry Stijger