“Veel kali in vaste fractie drijfmest”
Rini Kusters uit Wadenoijen schiet al lekker op met het snoeien van zijn areaal rode bessen. “Ik ben nu op de helft van de eerste ronde. Straks in maart doen we de fijne knipjes, waarbij we ook de bloemen al uitdunnen.”
Kusters heeft nu ook tijd voor andere werkzaamheden, zoals het uitbrengen van de organische mest. “Ik gebruik de vaste fractie van drijfmest. Daar zit veel kalium in. Gemiddeld breng ik ongeveer 40 kuub per hectare op.”
Onder de overkapping moet hij dat zelf uitbrengen met de grondbak achter de trekker, op de andere rijen laat hij dat doen. “Dat is niet moeilijk. De vaste drijfmestfractie lijkt qua structuur op potgrond.”
Kersen vóór de bessen
Daarnaast is Kusters aan het rooien en planten. “Voor wat betreft de bessen gaat er Rovada uit en komt er weer Rovada voor terug. Ik heb al een kwart hectare Junifer en een kwart hectare Rolan. Dat is voldoende voor de vervroeging.”
“Daarnaast breid ik het sortiment zachtfruit uit met Merchant en Burlat. Ik kies bewust voor deze vroege rassen om de kersen voor de rode bessen te kunnen plukken. Daarom heb ik ook nog wat Opal bijgeplant. Gewoon op St Julien-A en niet op de zwakke pruimenonderstam VVA-1. Die is hier te zwak.”
“Als ik over enkele jaren de overkapping bij de kersen plaats, pas ik hetzelfde systeem toe als bij de rode bes. Dat is het eenvoudigst. Eigenlijk is het enige verschil de hoogte en de afstand tussen de rijen. Die is bij rode bes 1,80 meter breed en bij kers 3,50 meter.”
“Al met al zijn we wel druk met verschillende dingen, maar er ligt niet zo’n druk op de ketel. Het hoeft niet morgen klaar te zijn. Dat komt wellicht ook omdat ik mijn rode bessen niet zelf sorteer en klaarmaak voor de afzet. Ik laat ze bewaren bij Fruitmasters, waar ze ook worden gesorteerd en afgezet.”
Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Anton Oostveen