Rabarberteler Niek Gelens kreeg het door een fikse hagelbui flink te verduren met zijn rabarber.
Op 23 juli trok een fikse hagelbui over Venray-Heide. 2 percelen van rabarberteler Niek Gielens kregen het zwaar te verduren. “Ze zijn min of meer total-loss verklaard, maar ze zijn wel verzekerd.”
De tweede pluk in die percelen kon de teler dus wel vergeten. “We gaan kijken wat ze volgend jaar nog produceren”, aldus Gielens op 21 augustus. “We hebben daarna niets meer aan het perceel gedaan. De 2 dagen erna waren de dagen van 40 graden.”
“Daardoor waren de flink beschadigde stengels al weg en kleine beschadigingen zijn meteen ingedroogd. Het is gewoon afwachten in hoeverre de planten zich weer herstellen.”
Flinke verdamping
Ondanks regelmatig beregenen, verbrandde tijdens die hitte wel wat blad. Gielens: “Het weer heeft ons wel parten gespeeld. Je kunt wel beregenen, maar rabarber heeft zo’n bladmassa en verdampt op zo’n dag zoveel; dat kun je gewoon niet bijhouden.”
Ook de aanplant van week 26 kreeg het te verduren. “Maar daar zie je alleen in de kantrijen wat uitval van planten die net iets minder water hebben gehad. Voor de rest valt het eigenlijk heel erg mee en zijn ze goed aan de groei gegaan.”
“Ik heb ze wel een 3 tot 4 keer beregend, met 15 tot 20 millimeter per keer. Dat is genoeg, want het is toch vooral om de bovengrond goed vochtig te houden zodat de planten gemakkelijk kunnen wortelen.” Het onkruid wordt momenteel mechanisch aangepakt en nog met de schoffel nagelopen om het helemaal onkruidvrij te krijgen.
Plantmachine nabouwen
De van een Brabantse collega geleende plantmachine beviel zo goed dat Gielens er zelf eentje gaat nabouwen. “Je werkt met minder mensen. Het is dus veel rustiger werken en het plantresultaat is uitstekend.”
“De capaciteit is met ruim 1 hectare per dag ook goed. Ik kan zelf het nodige doen, maar voor het lassen zal ik wel hulp van iemand moeten vragen. Ik kan het wel, maar dat is meer ‘broaien’, ik kan dat beter uitbesteden.”
Planten rooien
De eventuele oogst van Frambozen Rood van eind augustus is logischerwijs van de baan. “Ik heb nog een bestelling voor zo’n 100 kilo. Die heb ik nog wel staan, maar het gewas is door de hitte snel versleten”, vertelt Gielens.
In week 36 zullen de eerste planten voor het vervroegde seizoen worden gerooid en in de koelcel worden gezet. “Collega Martin Peeters heeft de rooimachine, ik zorg voor de hand- en spandiensten. Ze komen ook bij hem in de koelcel met verneveling bij een temperatuur van -1 tot -2 graden Celsius. Zo krijgen ze 9 koude-eenheden per dag.”
“De planten verblijven er 7 weken, zo krijgen ze dus de benodigde 360 tot 380 koude-eenheden. Die moeten ze in ieder geval hebben. Iets meer is niet erg, maar teveel is ook niet goed. Dat hebben we al eens gemerkt. Dan gaan ze in de vervroeging heel moeilijk aan de groei en haal je de productie niet.”
Auteur: Stan Verstegen