Doorgaan naar artikel

‘Suzuki-fruitvlieg met net uit framboos geweerd’

Teler Gerard Vos zit midden in de frambozenpluk en de oogst van Conference die eraan komt.

Kleinfruitteler Gerard Vos in Driel (Gld.) zit midden in de frambozenpluk van het ras Kwanza, als long canes dit voorjaar buiten onder kappen geplant. De schade door zonnebrand tijdens de hitte vann eind juli is voorkomen door op deze dagen al het klein- en grootfruit – al dan niet over de kappen heen – op deze dagen de gehele middag te beregenen.

Kersen volgend jaar ook onder netten

De suzuki-fruitvlieg, die vorig jaar toch te hard in de frambozen op kwam zetten, speelt niet sterk meer omdat de frambozen dit jaar met insectennet afgeschermd zijn. Vos verwacht tot half september de buitenframbozen te plukken.

Daarna gaat hij door met de Kwanza in de kas, die begin mei als stekje uitgeplant is. Hiervan loopt de pluk naar verwachting door tot half november.

De kersenteelt was met de pluk van laatste rassen als Regina half juli al vlot gedaan. De suzuki-fruitvlieg kwam op het eind wel wat opzetten, maar ook de kersen worden volgend jaar van insectennet voorzien. Vos teelt alleen kersen voor zijn eigen verkoop, want als je voor de veiling kersen moet kweken is het gewoon gedaan.

Rode bessen meer zonnebrand

Bij rode bessen was zonnebrand echt een item. De pluk van de vroegere rassen was gedaan en vooral het nieuwe ras Haronia heeft naar het idee van Vos voldaan aan de hoge verwachtingen.

Bij de late rassen voor bewaring was 20% van de Rovada voor bewaring al voor de hitte geplukt. Bij de rest is, op een klein hoekje in de kas met wat meer schade, het wel met circa 10% uitval binnen de perken gebleven.

Andere telers hebben wel schaduwnet tussen de regenkappen gespannen, maar Vos heeft daar nog van afgezien. “Als ik op de heetste dagen niet overdag over de kappen heen had kunnen beregenen, was het met de zonnebrand veel erger geweest.”

“Wel controleerden de plukkers extra op zonnebrand en gooiden ze aangetaste bessen of trossen op de grond. Hierdoor zakte de plukprestatie waardoor de plukkosten wel wat hoger liggen.”

Kwaliteit in bewaring onzeker

Omdat landelijk en in het buitenland de uitval door zonnebrand tot wel meer dan 30% opliep, was het elders weleens met de oogst van rode bessen gedaan. Hierdoor is de verwachtte topproductie aan rode bessen er absoluut niet meer gekomen. Spannend is wel hoe de rode bessen, die normaal door Vos tot in mei bewaard worden, zich dit extreme jaar houden.

Vruchtkleuring Delcorf Sissired goed

Bij de appels is de pluk van Delcorf Sissired net gedaan. De vruchtkleuring verliep veel beter dan vorig jaar. Een deel van Sissired staat onder oude kappen die eerder over rode bes stonden. Hiermee is Vos misschien wel een voorloper van de overdekte appelteelt.

Dat je minder met fungiciden hoeft te spuiten beaamt hij. “Maar in jaren dat het minder goed kleurt, moet je de laatste maand voor de pluk wel het plastic eraf halen. Met als risico dat je toch door een late hagelbui getroffen wordt.”

Perenpluk bijna van start

Bij de peren verwacht Vos over een week de Conference te gaan plukken. Die zijn gelukkig ook beregend waardoor zonnebrand en droogte uitbleven.

De maat is met 55 millimeter nog niet extreem grof, maar met nog ruim een week verwacht Vos volop 60-ers te plukken. Bij de handdunning zijn de kleintjes en misvormde vruchten verwijderd. Chemisch dunning is dit voorjaar niet toegepast.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Share this

Afbeelding
Gerard Vos

kleinfruitteler in Driel (Gld.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin