Wereldwijd was er vrijdag 7 juni aandacht voor voedselveiligheid. Daarbij stond ook groente en fruit centraal.
De wereldgezondheidsorganisatie WHO organiseert De Wereld Voedselveiligheid Dag in samenwerking met de voedselorganisatie van de Verenigde Naties en Codex Alimentarius, een wereldwijde organisatie die door nieuwe standaarden en richtlijnen voedselveiligheid promoot.
In Europa worden 23 miljoen mensen per jaar ziek door het eten van voedsel dat besmet is met bacteriën. Wereldwijd sterven jaarlijks 420.000 mensen door besmet voedsel door meer dan 200 ziektes. In Europa zijn de teeltomstandigheden beter dan in ontwikkelingslanden.
Bacteriën, virussen en parasieten
In haar campagne wijst de WHO op risico’s van Ecoli-bacteriën in ongepasteuriseerde melk, rauw vlees en verse groente en fruit. Ook cholera wordt (buiten Europa) in verband gebracht met wereldwijde uitbraken via groente en fruit.
De WHO noemt bij chemische risico’s niet risicos van resten van bestrijdingsmiddelen in groente en fruit, maar wel norovirus en hepatitus A en een reeks parasieten. Wereldwijd pleit de wereldgezondheidsorganisatie voor teelt volgens de 5 WHO-doelen om veilige groente en fruit te telen. De consumentencampagne is gericht op voorlichting.