Nederlandse en Britse telers gaan glasgroente telen in twee nieuwe – met restwarmte gestookte – Britse kassen.
Dat stelt Greencoat Capital, een Britse investeringmaatschappij die met Britse pensioenfondsen twee kassen van 13 hectare gaat bouwen. Voor het project is € 134 miljoen geïnvesteerd door de partijen.
Doorbraak in warmtelevering
Greencoat Capital spreekt over een doorbraak in warmtelevering. De restwarmte is aquathermie, warmte dat door waterzuivering langs rivieren wordt gewonnen. De kassen komen op twee locaties in Norfolk en Suffolk, dichtbij locaties van Anglian Water, het zuiveringsbedrijf dat de restwarmte gaat leveren.
#GreencoatCapital has announced plans to build two large-scale and #sustainable #greenhouses at farms near #Norwich and Bury St Edmunds.https://t.co/5ZgvUq0ewo
— Energy Live News (@EnergyLiveNews) October 7, 2019
Voor de kassen wordt reguliere warmte en CO2 geleverd uit wkk’s. Hoe groot de warmte-opbrengst uit aquathermie is, wordt niet duidelijk. In het persbericht wordt gesproken over een CO2-winst van 75%.
Bouw kassen begint dit najaar
Nederlandse en Britse telers hebben zich verbonden aan de lease van de locaties, aldus Greencoat Capital. Verdere details over de contracten zijn niet bekendgemaakt door Greencoat. De bouw van de kassen start dit najaar en neemt circa een jaar in beslag. Als de kassen in productie komen, zal dat leiden tot een groei van de Britse tomatenteelt van circa 10%. Ook andere glasgroenten en planten kunnen op de locaties geproduceerd worden.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/