Wim Notermans in Noorbeek teelt naast aardbeien ook appels en peren. Hij is naar eigen zeggen overdag en ’s nachts wakker, dat laatste vanwege de zorgen die hij heeft vanwege wantsen. “We dachten dit jaar een goede perenoogst te hebben, maar wantsen hebben er flink huisgehouden.”
De beestjes komen uit de vegetatie die Notermans rond zijn bedrijf heeft gezet. Het groen fungeert als windbreker en zorgt er in het voorjaar bij oostenwind voor dat de temperatuur tussen de fruitbomen wat hoger blijft. Verder blijven zijn aardbeitunnels zo beter uit het zicht en dat groen zorgt voor biodiversiteit met nuttige natuurlijke bestrijders waardoor bijvoorbeeld spuiten tegen de perenbladvlo nooit nodig is.
Flinke wantsenschade
Maar dat groen zorgt ook voor beestjes die bepaald niet nuttig zijn. “Bijvoorbeeld fruitmotten overwinteren in de houtwallen, met meer kans op wormsteek. Dat is een consequentie, maar zo veel schade als wantsen veroorzaakt hebben, heb ik nog niet eerder gezien: in de peren maar ook in de aardbeien. Hij is aan het plukken in het doordragende ras FF 1604 in een tunnelteelt, met 30 tot 40% door wantsen beschadigde bloemetjes. “Zijn er collega’s met goede ideeën om wantsen aan te pakken, dan nodig ik ze graag uit om me dit te melden.”
Wantse lokken
Notermans zelf zit ook niet stil, want komend voorjaar wil hij aan de gang met lampen om wantsen te lokken, gecombineerd met vangbakken. Op dezelfde manier wil hij de Suzuki-fruitvlieg te lijf gaan. “Ik ben de afgelopen zomer op dit idee gekomen, tijdens het controleren van de druppelslangen tussen de aardbeiplanten. In het donker – met een zaklamp – krioelt het in een paar seconden van de insecten rond het licht. Ik zou misschien ook wel kunnen spuiten, maar dat probeer ik echt zo veel mogelijk te beperken. Pas als het echt niet anders meer kan, kies ik daarvoor.”
Einde oogst
De FF1604 stonden er vorige week voor het overige netjes bij, oordeelt Notermans, met mooie oogstbare vruchten en nog met de nodige bloei. Voor vorst vreesde hij nog niet. “Het heeft vannacht wel wat gevroren, maar dat was pas om 5, 6 uur. Pas als je een echte vorstnacht hebt, dan kan het wel in een keer gebeurd zijn.” De planten worden na de laatste pluk verwijderd, in de plantgaten komen in het voorjaar tray- of wachtbedplanten van het junidragende ras Allegro of Rumba. De pluk begint vanaf begin mei na die van enkele tunnels met half september geplante verse planten van het ras Allegro. Verder heeft hij nog een doorteelt van in het voorjaar geplante A+ planten van de rassen Rumba, Allegro en Florence.
Sterkere planten
Notermans bemest zijn aardbeien met middelen van PHC, vorige week was hij nog van plan alle planten nog twee keer te spuiten met Compete Plus. “De laatste jaren heb ik nog Paraat aangegoten en met Paraat gefertigeerd, maar dat heeft geen zin meer. Compete Plus is op basis van bacteriën, dat moet de planten sterker maken tegen ziekten uit de bodem. Ik wil afwisselend twee rijen behandelen, en twee rijen niet, om te zien wat het doet.”
Auteur: Joost Stallen