Doorgaan naar artikel

‘Goed resultaat helft kasdek coaten’

De plantbelasting van het paprikagewas bij Hans van der Waal is in week 24 niet erg hoog.

“De belasting is minder dan 30 vruchten per vierkante meter. In week 23 zijn er wel weer 3 vruchtjes bijgekomen”, zegt Hans van der Waal in het Zuid-Hollandse Zevenhuizen.

“De plantbelasting is langzaam aan het oplopen. Het mindere aantal vruchten wordt gelukkig wel gecompenseerd door grove vruchten. Die grofheid zal ook in de komende weken geen probleem zijn.”

Andere weersomstandigheden

De mate van zetting heeft veel te maken met weersomstandigheden die heel anders zijn dan vorig jaar, toen zich extreem warme periodes voordeden. Nu is het wisselvalliger, met koele nachten. Dat maakt het gewas wel beter stuurbaar.

Van der Waal: “En we hebben nu de nodige regen en niet de langdurige droogte van vorig jaar. Je houdt nu voldoende water in het bassin, met goed uitgangswater zonder hogere natriumgehaltes.”

Zon wegschermen

Op momenten met heel felle zon wordt instraling weggeschermd. Verder is een coating op het kasdek aangebracht, aan de kapzijde waar ’s middags de zon op staat.

“Vorig jaar hebben we het er heel lang op laten zitten”, vertelt van der Waal. “Dit jaar is dat opnieuw de bedoeling. Het beschermt tegen te veel instraling. Daarbij heb je het voordeel van slechts de helft van het dek coaten.”

“Zodat je de ochtendzon nog helemaal mee pakt aan de heldere, niet gecoate kant. Zeker na half augustus – als de daglengtes hard van je af gaan -, ben je blij dat je maar de helft van het dek hebt gedaan.”

Binnenrot voorkomen

Voor klimaatinstellingen wordt een dagtemperatuur van 21 graden Celsius aangehouden en een voornacht van 18 graden. Vanaf 1.00 uur gaat de temperatuur in schuine lijn omhoog richting de temperatuur van 21 graden Celsius bij zonsopgang.

Daarbij staat er vanaf 1.00 uur een buis van 40 graden Celsius in, tot 9.00 uur ’s ochtends. Van der Waal: “Om een beetje stookklimaatje te houden. Dat houdt het lekker warm, wat meehelpt om binnenrot te voorkomen. Ook op het schermen tegen uitstraling blijven we scherp, als maatregel tegen binnenrot. Tot nu toe zijn we dat nog niet tegengekomen.”

EC iets verhoogd

Bij de watergift wordt de laatste tijd een wat hogere EC meegegeven. “Met die wisselende weersomstandigheden – met soms flink zon – en koudere nachten zakte de EC makkelijk weg”, aldus van der Waal. “We geven nu constant 2,5 EC mee.” Dat resulteert in een EC van 2,8 – 3 EC in de mat.

Macrolophus sparen

Bij de plagen heeft van der Waal de eerder toegenomen trips weer behoorlijk onder de knie gekregen. “Er zit nog steeds aardig wat Orius. Al blijft die soms moeite met trips houden. Dan zie je toch weer een haardje terug komen. Dat blijft een aandachtspunt. We zoeken nog naar een oplossing om het biologisch goed onder controle te houden.”

Verder ziet van der Waal veel Macrolophus. “We hebben één keer Plenum gedruppeld tegen rode luis. Daarna hebben we begin april Tepekki gespoten. Vervolgens zijn we met een handspuit gaan corrigeren als er toch op een plekje luis uit de hand loopt. We zien duidelijk dat het niet meer druppelen een heel positief effect heeft op Macrolophus.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin