De Duitse coöperatie Landgard vergroot opnieuw het aantal buitenlandse telers en de omzet, die nu duidelijk boven die van The Greenery ligt. Dat blijkt uit het jaarverslag 2018 van de Duitse coöperatie voor meer dan 3.000 bloemen-, planten-, groente- en fruittelers.
De internationalisering van het ledenbestand en samenwerking met buitenlandse telers zorgt voor een groeiende omzet in groente en fruit. In 2018 groeide die omzet bij Landgard met 3% naar € 1,09 miljard.
Landgard groter dan The Greenery
De omzet groeide bij de Duitse coöperatie spectaculair sinds 2013 door internationalisering van het ledenbestand. Landgard Obst&Gemüse is in omzet nu groter dan The Greenery, dat in 2018 onder € 1 miljard uitkwam. Dat zegt niets over de ledenomzet. De omvang van die ledenomzet is niet duidelijk.
Met Spaanse telers exportgroei
In Spanje is Landgard in alle teeltgebieden met eigen telers vertegenwoordigd, stelt Landgard in het jaarverslag. Het gaat om leden, door Landgard ‘eigen telers’ genoemd. Nieuwe Spaanse telers helpen Landgard markt te winnen in Frankrijk.
In 2018 heeft Landgard het aantal buitenlandse telers uitgebreid met partnerbedrijven in Marokko, Turkije, Azië en Zuid-Afrika. Het gaat om bedrijven die aanvullend zijn op de eigen Duitse teeltbedrijven. Nieuwe buitenlandse leden mogen niet kannibaliserend werken op de Duitse productie. Landgard telt meer dan 200 Nederlandse telers, maar niet duidelijk is of dat siertelers zijn of telers van groente en fruit.
Verdere focus op buitenland
Komend jaar wil Landgard het aantal buitenlandse leden verder uitbreiden. De focus ligt op Colombia, waar Landgard een dochterbedrijf heeft opgezet om lokale telers te ondersteunen. Het gaat dan ook om producten als bananen en andere tropische soorten. Nieuwe leden worden gezocht, maar ook partnerbedrijven zonder lidmaatschap.
Om de productstroom in Duitsland te vermarkten, wordt dit jaar net onder Hamburg een nieuw modern distributiecentrum opgezet. Naast de genoemde landen zijn in voorgaande jaren bij Landgard al lidbedrijven aangehaakt uit Israël, Nieuw-Zeeland, China en Vietnam.