De najaarsronde van de SDE+ is open, ook voor houtstook. De duurzaamheid daarvan staat echter ter discussie.
Veel tuinders en tuinbouwgebieden zetten in op het verstoken van biomassa voor warmte, elektriciteit en CO2. Daarmee vervangen ze vaak gasgestookte WKK’s, want we moeten immers af van fossiele brandstoffen.
Voor energie uit biomassa is ook SDE+-subsidie te halen. Tot en met 14 november 2019 is de najaarsronde van deze regeling geopend, met een budget van € 5 miljard. Voor het onderdeel houtstook zou dit wel eens de laatste openstelling kunnen zijn. Als het kabinet ten minste luistert naar het advies dat ze heeft gevraagd bij onderzoeksbureau DNV GL.
‘Houtstook voor CO2 ongunstig’
Dit bureau heeft de duurzaamheid van met name houtstook tegen het licht gehouden. De conclusie is in lijn met de eerder al door onder meer Greenpeace geuite kritiek: houtstook is voor het verminderen van onze CO2-footprint ongunstig. Alle CO2 die een boom gedurende 80 jaar vastlegt, wordt immers in een mum van tijd de lucht in gejaagd – soms met een omweg door een tuinbouwkas.
Tekst gaat verder onder de tweet
Biomassa stoken is in opkomst, actiegroepen verzetten zich. Een juridische strijd met Vattenfall is al zeker. https://t.co/Yo0cpbp1v3
— Trouw (@trouw) October 28, 2019
‘Alleen resthout in houtstookinstallatie’
Menig houtstookinitiatiefnemer is zich al langer bewust van de kritieke en schermt met het argument dat het alleen resthout verbrandt. Oftewel snoeiafval uit het openbaar groen en uit de bossen afgevallen takken en omgevallen bomen. Ondertussen is echter duidelijk dat er al jaren voor de grote Nederlandse vraag naar hout wel degelijk ook actieve houtkap is in ons omringende landen en aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Ecologen betogen dat het voor de biodiversiteit en gezondheid van een bos funest is als je er al het losse hout uit weghaalt.
Met name tegen de nieuw te bouwen biomassacentrale in Diemen groeide het verzet. Energiebedrijf Vattenfall zet dat bouwplan vooralsnog door, maar kondigde wel aan plannen voor meer van dergelijke centrales voorlopig op te schorten.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/