Provincie Noord-Holland moet nog zeker 100 hectare kassen extra verplaatsen om de verduurzaming van de glastuinbouw goed te vervullen.
Dat is een van de uitkomsten van de Routeplanner Energietransitie 2020-2050. Bestaande glastuinbouwgebieden kleiner dan 100 hectare zijn vaak te klein om over te gaan op grootschalige voorzieningen voor duurzaamheid. Om volledige concentratie te bereiken zou de provincie nog extra moeten reserveren tot 2050. Noord-Holland zit midden in een verplaatsingsregeling voor de glastuinbouw.
Datacenters
Ook zou de provincie op meer korte termijn meer aandacht moeten steken in datacenters. Deze potentiële leveranciers van restwarmte kunnen belangrijk zijn in de warmtebehoefte van bedrijven het hele jaar rond. Noord-Holland gaat ervan uit dat restwarmte op termijn 5% van de warmtevraag kan invullen. De provincie moet er wel voor waken dat datacenters naar andere gebieden zullen uitwijken als ze daar te veel sturing op inzet.
Ook schrijft de provincie dat wijzigingen nodig zijn in de elektriciteitsvoorziening om concurrentie tussen datacenters en kassen te verminderen.
Energiemix
Noord-Holland moet de infrastructuur inregelen op de mogelijke toekomstige energievraag van de glastuinbouw. In 2050 gaat de provincie uit van een energievraag van:
- 55% uit elektriciteit
- 30% uit geothermie
- 10% uit biogas
- 5% uit restwarmte
Zolang tuinders niet zijn verzekerd van voldoende en zeker aanbod aan elektriciteit, zullen ze geen afstand durven doen van hun WKK’s. Overigens geven telers aan dat er ook andere aanpassingen nodig zijn, bijvoorbeeld dat de tariefstructuur meer rekening moet houden met lokale productie.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/