Omdat de lente laat is toch nog maar een extra snoeirondje in de appels en een eerste spuitronde.
De snoei is helemaal klaar. Maar omdat de natuur nog niet zover is, heeft Johan van Waes uit het Zeeuwse Schoondijke nog tijd voor een extra snoei rondje in de appels. Waar veel bloemen zitten, haalt hij nog een paar zware takken of een enkele tweejarige weg. Het gewasbeschermingsseizoen is al wel begonnen. De appels zijn behandeld met Syllit en als de temperatuur gaat stijgen, worden de peren voor de derde maal behandeld tegen schurft. Dit doet Waes met een mengsel van Syllit en Surround. Waes gebruikt een enkelrijige Turbo Twin boomgaardspuit van het merk Induma. De spuit is voorzien van oranje venturidoppen.
Driftarme doppen minder egaal
“Het gebruik van de venturidoppen is nu een gegeven”, vertelt Van Waes. “Ook al ben ik niet altijd helemaal blij met het spuitbeeld. Het beeld is toch minder egaal door de werking van deze driftarme doppen.” Om die reden wordt er door elke rij gereden met een tankvulling van 250 liter water. De spuitcomputer bepaalt de druk aan de hand van de afstand tussen de rijen. Bij peren is dat 3 meter 40 en bij de appels 3 meter. Van Waes schat is dat de druk ongeveer 10 bar is. “En dat moet wel, omdat wij hier meer last hebben van de wind.”
Zaaien en poten op akkers
Voor het bedrijf komen er nog drukke weken aan. Als het weer het toelaat en de grond is voldoende opgedroogd, dan wordt gezaaid en gepoot op het akkerbouwgedeelte van het bedrijf. Vlas, uien, aardappels, bieten en zomergerst moeten de grond nog in. Voor het fruitteeltgedeelte staat het sluiten van de hagelnetten op het programma.
Hagelnetten in appel én peer
Door de hagelgevoeligheid van het gebied heeft het bedrijf zowel boven de appels als peren hagelnetten van het merk Valente. Boven elke rij moeten deze gesloten worden door het dichtmaken van clips. Het gaat om totaal 13 hectare netten. In het verleden was het idee om met name bij de peren te wachten tot na de bloei met het sluiten van de netten. De hoeveelheid licht zou van invloed kunnen zijn op de natuurlijke dunning. Echter vorig jaar had Waes pas een gedeelte van de netten dicht voordat de hagel veel schade toebracht. Waar de netten al wel dicht waren, was er geen negatief effect op de zetting. Nu geeft hij aan: “Ik sluit altijd de netten voor de bloei. Eén hagelbui kan dan al zo veel schade aanrichten dat ik het risicio niet meer neem. De hagelnetten gaan voor de bloei dicht!”