“Er zijn plantingen die we 12 keer beregend hebben! Ja, ik ben blij dat we nu alleen nog de net geplante hoeven te beregenen”, aldus een opgeluchte John Jenniskens van Eldorado Agro op 22 augustus.
Op die dag gingen ook de laatste plantingen van dit seizoen de grond in. “De laatste 2 zijn met het nummer Enza 608, de 7 plantingen daarvoor waren Damion en daarvoor Eduardo. Farito hebben we inmiddels helemaal weg, we zitten nu te snijden in Elmundo.”
Geluk op zware grond
Farito kwam terug in het plantschema vanwege de mindere beschikbaarheid van Elmundo. “We hebben er goed van geoogst. Ik moet wel zeggen dat de pit ineens snel naar boven kwam toen ze de eerste natuurlijke bui sinds 2 maanden over zich heen gekregen hadden. Nee, tot problemen heeft dat niet geleid, een enkele bol ging open staan.”
“Het perceel waar ze stonden, is voor onze begrippen ‘zware klei’. Normaal hebben we daar na een flinke regenbui de grootste moeite om te oogsten. Daarom hebben we daar ook al jaren geen ijsbergsla meer geteeld. Maar dit jaar hadden we duidelijk voordeel van die zware, goed vochthoudende grond. Soms moet je ook eens geluk hebben.”
Als je nu voor € 3 per doos moest werken, zou je denken: bekijk ’t maar, maar dat is nu zeker niet het geval
Seizoen vergt veel
En over geluk gesproken: het ijsbergslaseizoen vergt zijn tol als het om kosten en uren voor het beregenen gaat, maar de prijsvorming maakt veel goed. “Ja, dit seizoen vergt heel veel, van de planten, van het personeel en van onszelf. Maar gelukkig gaan de prijzen ‘sky high’. Dan ben je je vermoeidheid toch wat sneller weer vergeten. Als je nu voor € 3 per doos moest werken, zou je denken: bekijk ’t maar, maar dat is nu zeker niet het geval.”
Tekst gaat verder onder foto
Ontwikkeling in rassen
Ook de kwaliteit is goed. “De vorm is royaal, we snijden bijna allemaal 600 gram plus. De inwendige kwaliteit is goed gebleven, we zien nu af en toe een tipje bruinrand aan de rand van het blad. Dat laat ook zien dat er op gebied van rassen in de afgelopen jaren veel verbeterd is. Als we zeg 10, 15 jaar geleden deze omstandigheden hadden gehad, dan hadden we echt geen sla hoeven te oogsten.”
We zaten al ruim in onze beregeningscapaciteit, maar we hebben er toch nog een haspel bijgekocht
12 keer beregend
Nog even terug naar die 12 keer beregenen… “We zijn voor het ploegen al begonnen, omdat de grond anders te droog was om te bewerken. Na het ploegen hebben we nog een keer beregend en weer net na planten. De overige 9 keer was tijdens de teelt over een periode van vijf-en-halve week. We zouden ook geen dag langer weg hebben moeten blijven, want dan was het mis gelopen.”
Capaciteit en zekerheid
“Welke conclusies we hieraan verbinden voor het komende seizoen? We zaten al ruim in onze beregeningscapaciteit, maar we hebben er toch nog een haspel bijgekocht. Dat is het vooral, ervoor zorgen dat je voldoende capaciteit hebt en dat je ervan op aan kunt dat ze draaien, zodat je overal op tijd water kunt geven. Aan de thermosstaatknop van de natuur draaien, kunnen wij nou eenmaal niet.”
Auteur:
Stan Verstegen