NFO-voorzitter Gerard van den Anker kreeg de afgelopen dagen veel telefoontjes van fruittelers.
Zij zijn verbaasd over voorspellingen dat droogte de winst op fruitbedrijven zal stuwen. De voorspelling is pijnlijk voor de telers, omdat het de kosten en stress op de bedrijven zo miskent.
Van den Anker moest uitleggen dat de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) krachtig de voorspelling van Wageningen Economic Research (WER) tegenspreekt.
Voorspelling op drijfzand gebaseerd
De voorspelling dat inkomens van fruitbedrijven met € 30.000 kunnen stijgen, is op drijfzand gebaseerd, stelt hij. “De onderzoekers gaan uit van kosten van beregening die veel te laag zijn. Er is met tankwagens gereden, ’s nachts is enorm veel beregend. Alles is in het werk gesteld om de bomen van water te voorzien. Al die uren. Dan kun je niet uitgaan van extra kosten van € 50 per hectare.”
Geen hogere appelprijzen door door krapte
Ook de voorspelling dat Europese krapte tot hogere appelprijzen zal leiden, is uit de lucht gegrepen. Van den Anker verwacht dat zo’n effect niet bestaat door de relatief hoge oogstverwachting. Ook Rabobank laat weten dat NFO het met de financiële schade door droogte bij het juiste eind heeft.
Voor Van den Anker zijn de eerste 2 maanden van zijn voorzitterschap een ware vuurdoop. “Ik heb een drukke start gehad ja, met hitte, droogte, oogstprognoses en beregeningsverboden. Het is een heel enerverende periode geweest waarbij je alle facetten van de functie leert kennen, zoals de droogte-overleggen op het ministerie.”
Ook startte een grote sectorimagocampagne De Fruitigste. Deze week heeft de NFO-voorzitter de aandacht ook bij het eigen fruitbedrijf, waar de pluk is begonnen. Hij spreekt met ons vanuit de boomgaard.
Realisme boven handelspolitiek
Is de conclusie van de WUR-onderzoekers van hogere fruitprijzen niet juist gunstig voor de contracten die nu worden gesloten? Van den Anker gelooft niet dat de NFO-reactie de prijzen naar beneden doet bewegen. Hij denkt dat realisme nu zwaarder telt dan handelspolitiek. De telers voelen zich door de overheid in de kou gezet en pleiten met LTO voor het verminderen van Europese verschillen voor fruittelers.
Eén terugkerend pijnpunt is de assurantiebelasting op de weersverzekering. Circa 22% van de fruittelers heeft zo’n polis, maar bij de droogte heeft de verzekering niet veel soelaas geboden. Beregeningskosten worden niet gedekt en de schadedrempel ligt te hoog. “Andere landen komen met financiële ondersteuning. Het zou mooi zijn als daar meer uniformiteit in zou ontstaan binnen Europa.”