Doorgaan naar artikel

Nieuw aardbeitrayveld Proefcentrum Hoogstraten

Proefcentrum Hoogstraten realiseert een nieuw veld voor de opkweek van aardbeitrayplanten. Al het water wordt opgevangen voor hergebruik, en het veld krijgt een voorziening voor de verduistering van aardbeiplanten.

Het 5.000 m2 grote trayveld wordt conventioneel uitgevoerd, met de opkweek van de planten op de grond. “We denken dat dit systeem voor ons het gemakkelijkst werkt en dat de planten het gemakkelijkst vorstvrij te houden zijn. Er kan immers geen wind onder de trays door waaien”, licht onderzoeker Peter Melis toe. “Verder geeft een conventioneel trayveld de meeste mogelijkheden om de plantdichtheid te variëren.”

Het trayveld wordt een halve hectare. - Foto's: Joost Stallen

Het trayveld wordt een halve hectare. – Foto’s: Joost Stallen

Alles hergebruiken

Al het (drain)water wordt opgevangen in een in een gesloten systeem, waarna het water wordt gezuiverd voor hergebruik. In principe wordt niets geloosd. Melis: “Met de huidige klimaatverandering heb je naast momenten met extreem veel neerslag ook droge periodes die soms langdurig zijn. Het zonde is om het water van het trayveld te lozen, terwijl het na zuivering perfect is voor hergebruik.

Die ontsmetting gaat met een traag zandfilter. De wand van deze silo is voorzien van dubbele isolatie om de warmte in het water zo lang mogelijk vast te houden, en daarmee de zuiverende werking van de organismen in het filter. Het is de bedoeling tot november te kunnen blijven ontsmetten.

De wand van de silo's is voorzien van dubbele isolatie om de warmte in het water zo lang mogelijk vast te houden. Ontsmetting gaat via een traag zandfilter.

De wand van de silo’s is voorzien van dubbele isolatie om de warmte in het water zo lang mogelijk vast te houden. Ontsmetting gaat via een traag zandfilter.

Het drainwater wordt aan de voorkant van het veld opgevangen in een centrale buis en stroomt van daaruit naar een voorput van ‘slechts’ 5 m3. Achter deze put staat een pomp met een capaciteit van 50 m3 per uur, die het water doorstuurt naar een vuilwaterbassin van 80 m3. Van hieruit wordt het zandfilter gevoed.

Alleen als bij extreme neerslag de pomp niet meer in staat is om het water in de voorput weg te krijgen, loopt de put over en wordt deze overmaat water direct geloosd. Deze aanpak zorgt dat het lozingswater bestaat uit nagenoeg zuiver regenwater.

Verduistering ’s-nachts open

Een klein deel van het trayveld wordt voorzien van een verduisteringsysteem om planten in een korte-dagfase te houden. Dit wordt zo uitgevoerd dat de verduisteringsfolie eventueel ‘s- nachts volautomatisch opgerold kan worden. De onder de bedekking aanwezige warmte kan dan ontsnappen, zonder verstoring van het opkweekproces. Melis: “Bij warm weer is het helemaal niet nodig dat het de folie blijft liggen. Straks kan het verwijderd worden, zonder dat daar in de avonduren iemand voor naar het proefcentrum hoeft te komen.”

Lees in Groenten&Fruit nr. 13 van 21 juni 2018 meer over het onderzoek op Proefcentrum Hoogstraten. Er is gekeken naar teeltmogelijkheden voor doordragers gedurende de winter en er wordt verslag gedaan van een onverwacht goed uitpakkende ‘groene’ bestrijding van bladluis.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

Oud-redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin