Ik sta al het hele jaar met dezelfde foto bij mijn columns. Die foto werd vorige winter genomen, toen de struiken hier in Schalkwijk kaal waren en ik maar graag even een warme jas aantrok.
Ik heb er deze hele hete zomer lang dus nogal winters opgestaan in Groenten & Fruit. Inmiddels klopt het wel weer, maar de kans bestaat dat we met de kerst net als 2 jaar geleden alweer lenteachtige temperaturen meemaken en misschien zelfs hier en daar een bloesempje zien opduiken.
We merken allemaal dat ons klimaat anders is dan dat van 30 of 40 jaar geleden. Dat we ons dus ook allemaal wat meer planeetbestendig oftewel PlanetProof zouden moeten gaan gedragen, is dan ook in het belang van ons allemaal. Dat vraagt iets van ons telers, maar ook van ons allemaal als consument. In dat licht is de kop die ABN Amro zette boven het bericht over een onderzoek dat zij hadden laten doen niet echt bemoedigend: ’Consument houdt hand nog op knip voor duurzamer voedselsysteem’.
Minder geld voor super, meer voor boer en tuinder
Gelukkig blijken sommige van de uitkomsten ietsje hoopgevender. De ondervraagde burgers zien bijvoorbeeld wel wat meer de logica van een iets hogere prijs voor groente en fruit dan voor zuivel en vruchtensap. Wat ik dan weer niet per se zo heel erg logisch vind, maar vooruit.
Wij weten ook allemaal dat prijsvorming op de markt zich niet zoveel aantrekt van wat burgers zeggen in opiniepeilingen
Ook verklaren degenen die niet bereid zijn meer te gaan betalen voor duurzaamheid zich nader: een kwart van die mensen vindt dat de supermarkt wel genoegen kan nemen met wat minder marge. Met andere woorden: de tuinder zou dan wel wat meer mogen (of moeten) krijgen voor het verduurzamen van hun productie. Kennelijk is er wat meer sympathie voor de hardwerkende boer en tuinder dan voor de grote supermarkt.
Helaas weten wij ook allemaal dat prijsvorming op de markt zich niet zoveel aantrekt van wat burgers zeggen in opiniepeilingen. Daar op de markt kan het knap koud zijn. Nou ja, ik ben er op gekleed.