John Jenniskens in Horst plantte op maandag 5 maart zijn eerste ijsbergsla van het nieuwe seizoen. In de 3 dagen daarna werd ook geplant om helemaal bij te zijn.
Vanaf volgende week tot begin mei volgen 3 plantingen per week, daarna gaat het plantschema over in 4 keer per week tot juli. In juli wordt het 5 keer en in augustus 6 keer per week. “En dan zit het seizoen er alweer op”, grapt hij op zijn derde plantdag van 2018.
De verkoop verloopt via Fossa Eugenia. “We hopen als Eldorado Agro dat we er samen met hen een goed seizoen van kunnen maken.”
Grond al gespit voor de vorstperiode
Jenniskens plantte eerst de Nunhems rassen Gondar en Wellkin (3 plantingen) onder vliesdoek. In de week van 10 maart volgde Damion van Enza Zaden. Daarna volgen de rassen van Enza elkaar op: Eduardo, Gonzalo, Elmundo en wederom Damion. Voor de vroegste vier plantingen lag de grond voor de vorstperiode al gespit. “We konden maandag daarom meteen ten aanval. Deze grond lag perfect. Bij de grond die nog niet bewerkt is, zat de vorst dinsdag nog in de grond, maar daar hoeven we volgende week pas te beginnen.”
Kerb plus Amistar gespoten
In de eerste week van februari werd rundveedrijfmest gereden en tijdens het spitten 300 kilo KAS per hectare. “Op maandagavond hebben we na het planten een beetje beregend en op dinsdag is er 2,5 kilo Kerb plus 1 liter Amistar per hectare gespoten. Vandaag hebben we het vliesdoek gelegd”, aldus Jenniskens op woensdag 7 maart. “Het is de bedoeling eind maart het doek los te halen om te schoffelen, eventueel bij te mesten en een bespuiting met Luna Sensation uit te voeren.”
Prei geklepeld
Naast ijsbergsla teelt Jenniskens in de late herfst en winter nog prei. In week 8 bewerkte hij 2 hectare Krypton met de klepelmaaier. “Die was al te dik toen we eraan wilden beginnen. De kleur ging eraf en voor prijzen van 10 à 15 cent per kilo kun je je de kosten van het rooien, schonen, sorteren en verpakken wel besparen. We hebben nog even afgewacht of de industrie misschien interesse had, maar dat bleek niet het geval. Dus resteerde slechts één optie: afscheid nemen.”
Nog 2 hectare Harston
Een hoek Pluston werd voor de vorst wel onder het microklimadoek uitgehaald om te rooien voor in de koelcel. “Er zit nog wat voor vandaag leveren en dan zijn we daar doorheen. Dan kunnen we ons nog richten op de Harston, daar hebben we nog 2 hectare van onder microklimadoek staan. Wat we daarmee doen, valt nog te bezien. Het zal sterk afhangen van de prijsontwikkeling.”