Telers moeten een vergoeding van minstens € 1.000 per hectare vragen voor de teelt van PlanetProof producten.
Dat adviseert adviesbureau Delphy in een recente nieuwsbrief. “Het kost flink meer geld, tegen fors meer risico‘s”, motiveert het adviesbureau de waarschuwing die uitgaat van het bericht. Ze richt zich daarin op telers van aardappelen, uien en/of peen, maar de strekking is net zo goed van toepassing op veel andere gewassen.
Opletten
Volgens Delphy is vooral het behalen van de normen voor de hoeveelheid actieve stof per teelt een uitdaging. “Dat vraagt voorbereiding, kennis en inzet.” Daarbij wordt het gebruik van een beslissingsondersteunend systeem als van Dacom of Opticrop noodzakelijk geacht.
Extra werk
Telen volgens PlanetProof vraagt ook om de ontwikkeling van extra plannen naast het werk voor certificeringen als Global GAP. Voorbeelden zijn het opstellen van een waterplan, een bemestingsplan met een sluitende organische stofbalans, een gewasbeschermingsplan. In verband met dit laatste wordt ook geadviseerd een rekentool bij de hand te houden om het actieve stofverbruik in kunnen volgen. “Zijn er andere middelen nodig dan volgens het gewasbeschermingsplan, kan dit ervoor zorgen dat in de loop van het seizoen ook andere keuzes gemaakt moeten worden om te voorkomen dat de actieve-stofnormen niet gehaald worden.”
‘Terecht en nodig’
Delphy adviseert verder met klem om vooraf prijsafspraken te maken met de afnemer(s): “Een vergoeding van € 1000,-/ha is meer dan terecht en nodig.” Nog een aanrader is dat telers zich daarbij onderling niet laten uitspelen, “zo blijven de prijsontwikkelingen van uw product onafhankelijk van de vergoeding voor PlanetProof.”