Geert Krops is boegbeeld voor het leveren van verse streekgroente in de noordelijke provincies. Eerst vooral aan regionale zorginstellingen. Maar met meer klanten hopen de initiatiefnemers de teelt van groenten en fruit in het Noorden nieuw elan te geven.
Om Groningse streekproducten meer onder de aandacht te brengen heeft teler Geert Krops donderdag 17 mei aardbeien aangeboden aan Annie IJken van Treant Zorggroep. De groenteteler uit Mussel kreeg een paar jaar geleden landelijke bekendheid als ’Boer Geert’ in het programma Boer zoekt Vrouw. Ondanks dat hij de pensioengerechtigde leeftijd al eventjes voorbij is, is hij nog steeds een van de fanatiekere groentetelers in het hoge noorden.
Groothandelaar neemt initiatief
De actie met Boer Geert moet belangstelling wekken voor een streekproducteninitiatief in het noorden van Nederland. Een van de mede-initiatiefnemers is algemeen directeur Arend Jan Pothof van levensmiddelengroothandel Distrivers in Hoogeveen.
Tekst gaat verder onder de foto
“De reden voor dit initiatief is dat we veel meer terug moeten naar de regio. Lokaal telen, verwerken en consumeren”, aldus groothandelaar Pothof. In eerste instantie is het initiatief erop gericht om zorginstellingen te voorzien van streekproducten. “Boer Geert kan ons bijvoorbeeld asperges, boerenkool, bloemkool, broccoli, spitskool en aardbeien leveren.”
Ouderen eten volgens de seizoenen
Pothof wil met zijn initiatief de doelgroep in de verzorgingstehuizen laten eten volgens de seizoenen. “Dat zijn wat oudere mensen ook van huis uit gewend.” Volgens de levensmiddelenhandelaar is de belangstelling groot. “Er zijn al meerdere verzorgingstehuizen in Groningen, Drenthe, Friesland en Overijssel die graag onze streekproducten willen afnemen.”
Meer groente terug in Noorden
Op termijn ziet Pothof nog een grotere verandering voor zich. Hij wil weer meer landbouwteelten in het noorden terug hebben. “We hebben hier nu bijna alleen nog aardappelen, suikerbieten, graan en mais.” Pothof zou graag met met groenteverwerker Greens & Sallads uit Meppel veel meer AGF-producten zien terugkomen om daadwerkelijk alles uit de omgeving te kunnen betrekken.”