Doorgaan naar artikel

‘Met dubbel vliesdoek beschermd tegen vorst’

Wim Versavel in het West-Vlaamse Poelkapelle teelt prei en courgette. Zijn afzet van courgette verloopt via REO Veiling. Hij plantte zijn eerste courgette van het nieuwe seizoen op 12 maart met 5 rijen in een tunnel. Het ras is Tosca.

“De planten in de tunnel zitten momenteel onder dubbel vliesdoek. Dat is om ze te beschermen tegen de nachtvorsten. Het heeft hier de afgelopen nachten een graad of 3 à 4 gevroren”, vertelt Versavel op 20 maart. “Vandaag is de bovenste laag doek er weer vanaf gegaan, morgen volgt de onderste laag. De overige planten van de eerste planting planten we vrijdag, dan staan alle tunnels vol.”

Hommels plaatsen

De eerste planting staat in 10-centimeter perspotten. Het zijn belichte planten, opgekweekt door plantenkwekerij Wpk in Made. De planten staan op ruggen in de grond, de grond is afgedekt met zwarte folie. Bij begin van de bloei plaatst Versavel hommels in de tunnels. Rond 20 april verwacht hij de eerste oogst.

Foto: Fotostudio Atelier 68

Foto: Fotostudio Atelier 68

Tweede planting

De tweede planting zal rond 5 april de grond in gaan. Daartoe trok Versavel in september al de ruggen en trok hij daar folie over. “Nee, dat is geen afbreekbare folie, maar gewone zwarte folie. Ik leg het al in september, omdat de omstandigheden in het voorjaar niet altijd geschikt zijn. Dat gaat met afbreekbare folie niet. Op deze manier groeit er alleen in de looppaden wat onkruid, en verder warmt de grond zo sneller op.” Na het planten plaatst hij minitunnels over de planten, de folie wordt er machinaal overheen getrokken. Bij de tweede planting gaat het om 4-centimeter perspotten.

Regelmatig water

De bemesting dient Versavel toe via 2 druppelslangen per plantrij. “In het begin krijgen ze een samengestelde vloeibare meststof als basisbemesting. Een eventuele bijbemesting krijgen ze later in het seizoen, als het gewas dat nodig heeft. Ik blijf ze via die slangen wel regelmatig water geven, zodat ze nooit water tekort komen. Op die manier groeien ze heel regelmatig en hebben ze veel minder last van ziekten.”

Auteur: Stan Verstegen

Share this

Afbeelding
Wim Versavel

courgette- en preiteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin