Doorgaan naar artikel

Biologische teelt

‘Licht beperken vanwege bladverbranding; temperatuur mag oplopen’

Door de regen en bewolkte dagen van de afgelopen weken loopt de groei van de bladgewassen bij Be-leaf in ’s Gravenzande achter. Siete Neef: “De langzame groei is wel goed voor de kwaliteit van de producten. Door een sterke opbouw van de cellen ontstaat een mooi stevig bladgewas. Bij te warm weer zou de gewasgroei als het ware exploderen.”

Meerdere keren oogsten
Toch is wat meer zomers weer met 22 graden geen probleem voor het gewas. Neef zit er dan wat meer bovenop met water geven en trekt eventueel het schermdoek dicht. Boven de veldsla is het kasdek uit voorzorg al in het voorjaar gekrijt. De kalklaag zit er ondanks de regen nog goed op. “Veldsla is in de zomer een moeilijke teelt. Het gewas kan niet teveel zon hebben, anders krijgt het last van bladverbranding.”
De hoofdteelt is rucola. “Doordat we minder zonlicht hebben gehad, schiet het gewas minder snel door. Bovendien heeft het donkere weer voordelen voor extra oogsten. Na vier tot vijf weken groeien is de rucola goed om machinaal af te snijden. Na twee weken hergroei kan het voor de tweede keer worden afgesneden en soms nog een derde keer. Bij zonnig weer is dat niet meer mogelijk.”

Licht belangrijker dan temperatuur
In de oude kas wordt zoveel mogelijk geventileerd voor een goed klimaat. “Het licht beperken om bladverbranding te voorkomen is belangrijker dan een oplopende kastemperatuur. Bij regen gaan de ramen naar een minimum luchtstand. Hierdoor heb je eerder last van ziekten zoals valse meeldauw in het gewas. Gelukkig is dat nu niet het geval.”
De ziekten- en plagendruk is tot nu toe laag. In het voorjaar heeft Neef wel last gehad van een luisje, maar nu niet meer. “Zonder ziekten en plagen kun je lekker doorgaan met telen en heb je maar weinig uitval, want in de bioteelt heb je niet veel mogelijkheden om te bestrijden. Vanaf nu is het wel oppassen met water geven, want naar de herfst toe is er altijd meer kans op schimmelziektes.”

Betere prijzen
“Onze prijzen zijn nu een stuk beter dan vorig jaar. Dit heeft met het weer te maken. De gewassen groeien niet zo hard, waardoor er niet teveel product is. We hebben zelfs een beetje volume tekort. Dat is beter dan teveel, want in een overvloedige markt staan de prijzen onder druk. Nu blijven de prijzen beter op niveau. Bovendien loopt de afzet naar de consument goed door. Want bij 30 graden gaan de mensen niet meer naar de winkel om eten te kopen, maar naar de snackbar voor een frietje.”

Verpakt aanleveren
In vergelijking met vorig jaar is de totale afzet van de biologische producten met 15 tot 20 procent gegroeid. “Wij zetten veel verpakte bladgewassen rechtstreeks af naar supermarkten. Momenteel zijn dat 20.000 verpakkingen per week. Vorig jaar deden we wekelijks maar tussen de 12.000 en 13.000 stuks.”
Het is belangrijk dat de biologische producten verpakt bij de supermarkt worden aangeleverd. Dat kan in papierachtige of biologisch afbreekbare verpakkingen. “Dat laatste materiaal is echter een stuk duurder en mag niet in de biobak, omdat het nauwelijks afbreekt onder de 60 graden Celsius. Ik zie dan ook meer heil in het verminderen van de hoeveelheid normale kunststof verpakkingen. Bovendien zijn deze materialen beter geschikt, want je hebt altijd te maken met vocht van het verpakte product. Dat vocht mag geen condens aan de binnenkant van de folie vormen. Daarom gebruiken we lasergeperforeerde anticondensfolie. Hier blijft het product goed zichtbaar.”

Groei biologische producten
De biologische sector is nog klein, maar vorig jaar wel behoorlijk gegroeid. “Er staan veel meer bedrijven bij SKAL geregistreerd, die nu nog in omschakeling zijn. Dat is best moeilijk in deze tijd om twee jaar lang biologisch te telen, maar je producten niet als zodanig kunnen afzetten.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Harry Stijger

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin