Stichting Milieukeur (SMK) heeft recente wijzigingen in het certificatieschema ‘On the Way to PlanetProof’ doorgevoerd.
Zo zal een beroep op de calamiteitenregeling nu een financiële drempel inhouden. De calamiteitenregeling bestaat om telers ontheffing te verlenen voor kritische middelen als andere plaagbestrijding niet voldoende aanslaat. Zo’n aanvraag gaat nu gepaard met een eigen bijdrage van € 300. Daarmee wordt een drempel ingebouwd om te voorkomen dat te makkelijk teveel aanvragen binnenkomen, aldus SMK.
Stijging aantal deelnemers
Op dit moment ervaart SMK geen grote stijging van aantal aanvragen voor de calamiteitenregeling. Het aantal deelnemers aan het schema stijgt wel snel, waardoor een stijging wordt verwacht in de schimmelgevoelige teeltperiode.
Artikel gaat verder onder de tweet.
Alle (B2B)-informatie over #Milieukeur plantaardige producten is uitsluitend gepubliceerd op https://t.co/8pRiKKY1LO (NL) en https://t.co/AYGDF82Aae (Engels). Voor consumenten: https://t.co/SqQpigJsKp. pic.twitter.com/ioP6Iyake2
— PlanetProof (@Planet_Proof) 2 mei 2018
Buitenlandse vestigingen
Andere wijzigingen gaan bijvoorbeeld over verduidelijking van de actieve stofnorm voor pastinaak en wortelpeterselie. Ook is nu duidelijk dat teellocaties van Nederlandse bedrijven in het buitenland aan zowel de certificeringseisen moeten voldoen als aan de eisen voor toegestane middelen in het land zelf.
Herziening 2019
SMK laat weten dat, na de grote wijzigingen dit jaar in het certificatieschema, nu in de praktijk knelpunten worden ervaren. De meeste wijzigingen betreffen een verduidelijking, maar er zijn ook enkele inhoudelijke wijzigingen. Een aantal kleinere wijzigingen wordt nu aangehouden voor de reguliere wijziging van het teeltschema voor 2019. In het najaar start dat proces met inspraak bij Stichting Milieukeur.
E-magazine SMK Nieuws 85 | Jaargang 27 | Juni 2018 – 'Verduurzaming is een eitje' https://t.co/sV6WNvLpug pic.twitter.com/pgy1wfY9eR
— SMK (@SMK_Keurmerken) 21 juni 2018