Minister Carola Schouten (landbouw) heeft bij de verbetering van de GMO-uitvoering in Nederland telers en afzetorganisaties meer ruimte gegeven.
Eerder deze maand bereikte Schouten met de afzetorganisaties een akkoord over een verbeterde uitvoering om de regeling weer aantrekkelijk te maken voor telers en hun afzetorganisaties.
De minister komt nu met meer details over de regeling waarover telers de komende maanden een besluit moeten nemen. Die extra ruimte in de Gemeenschappelijke Marktordening (GMO) is er niet voor prijsonderhandelingen. Afzetorganisaties blijven de regie houden bij de afzet van producten.
Ontsluiten nieuwe markten
Schouten zegt in een toelichting op vragen van de VVD dat GMO straks ook kan worden ingezet bij projecten om een bestaand product te verbeteren qua kwaliteit of houdbaarheid. Ook projecten voor het ontsluiten van nieuwe markten, een logistieke innovatie of een nieuwe manier van klantenbelevering kunnen worden opgenomen in de nieuwe operationele programma’s. Projecten om verdergaande samenwerking met andere producentenorganisaties aan te gaan waren al subsidiabel.
Vereenvoudiging
Bekend was al dat Schouten met de sector overeen is gekomen dat de regeling wordt vereenvoudigd. De eis blijft bestaan dat een project een vernieuwend karakter moet hebben om verduurzaming en innovatie te stimuleren.
De eisen om dit aan te tonen zijn sterk vereenvoudigd. Voor het eerste operationele programma hoeft de afzetorganisatie alleen een kwalitatieve omschrijving te geven van de bestaande situatie. Daarbij moet de afzetorganisatie wel aantonen dat het project de afzetorgansiatie ook echt versterkt richting het streefdoel.
Flexibel crisisplan
Uit de omschrijving van de minister van landbouw blijkt dat het plan voor crisispreventie en beheer van afzetorganisaties flexibel zijn en aan te passen aan de crisissituatie. Projecten die onder GMO vallen, kunnen een maximale looptijd krijgen van 5 jaar.