Voor agrarische gebouwen die buiten gebruik raken zouden gemeenten de WOZ-waarde op nul moeten stellen.
Dat stelt accountantskantoor Abab, dat hierover een principezaak wil starten. “Voor agrarische gebouwen die buiten gebruik raken, is de waarde nihil”, stelt Bert van den Kerkhof, hoofd Vaktechniek Belastingadvies bij Abab. Maar taxateurs baseren hun oordeel over de WOZ-waarde van dergelijke panden doorgaans op verkoopprijzen van gebouwen die bouwtechnisch vergelijkbaar zijn.
“De taxateurs van de gemeente gaan ervan uit dat de gebouwen ook echt te verkopen zijn, maar dat is niet de realiteit”, aldus Van den Kerkhof. “In theorie kunnen de gebouwen worden gebruikt als caravanstalling of groepsaccommodatie, maar in de praktijk zijn ze hiervoor niet geschikt of moet er eerst nog fors geïnvesteerd worden. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten onderkent dit zelf ook.”
‘VNG niet consequent’
Volgens Van den Kerkhof is de VNG niet consequent. “De VNG verwacht dat er tot 2030 ongeveer 32 miljoen vierkante meter aan agrarische bedrijfsgebouwen leeg komt te staan. Stel, optimistisch geschat, dat de helft van deze oppervlakte een andere bestemming kan krijgen, dan moet nog altijd de andere helft gesloopt worden. Dat betekent dat de komende 12 jaar élke dag ruim 5000 vierkante meter gesloopt moet worden. En in veel gevallen vragen asbestdaken om een zorgvuldige en arbeidsintensieve sloop.”
Basis voor WOZ-waarde
Gezien het vooruitzicht van de VNG op grootschalige sloop van bedrijfsgebouwen, lijkt het voor de hand te liggen dat gemeenten de waarde van vrijkomende agrarische bebouwing zeer laag taxeren in het kader van de WOZ. “Gemeenten moeten deze WOZ-waarden op nihil stellen. Wij adviseren ondernemers om in eerste instantie bezwaar te maken tegen hogere taxaties en daarna eventueel in beroep gaan als het bezwaar niet wordt gehonoreerd”, vertelt Van den Kerkhof. “Wij hebben de voorbereidingen getroffen om onze klanten hierin bij te staan.”