Rem Koolhaas stelt over een jaar in Guggenheim New York het Westland ten voorbeeld aan de wereld.
Rem Koolhaas is in de architectuur een absolute ster. De Rotterdamse bouwmeester heeft wereldsteden als zijn speeltuin. Maar als het gaat om urban farming is hij naar eigen zeggen juist sceptisch. “Farms in steden zijn, wat mij betreft, erg inefficiënt”, zegt hij in magazine Green Business. “Steden zijn er gewoon niet op ingericht. De techniek is er wel, maar het rendabel krijgen en voldoende produceren voor de vele monden in een stad is een enorme uitdaging.”
Op werkbezoek in Westland
Koolhaas ziet die uitdaging in goede handen bij tuinbouwgebieden als het Westland. Hij is daar de laatste jaren diverse malen op werkbezoek geweest, onder meer bij Koppert Cress in Monster en Ter Laak Orchideeën in Wateringen. Hij noemt de Glazen Stad ‘een best practice’ waar het gaat om efficiënt produceren van voedsel voor de snel groeiende bevolking in nog sneller groeiende megasteden over de hele wereld.
Westland speelt hoofdrol in Guggenheim
In het befaamde Solomon R. Guggenheim Museum in New York gaat Koolhaas dan ook het Westland tonen als een van de manieren om in de 21ste eeuw de wereld te voeden. De Rotterdamse architect mag daar de expositie Countryside: Future of the World inrichten, die in februari 2020 opent. Naast het Westland komen ook andere plattelandsregio’s langs op die expositie, zoals in Japan waar boeren en tuinders enorm vergrijzen of het platteland van Siberië waar klimaatverandering een enorme impact heeft.