De laatste planting bleekselderij was op 26 juli, vertelde Peer Schraven midden vorige week.
Om het gewas goed aan de gang te krijgen moest er zowel voor als na het planten worden beregend. De planten staan er nu prima bij, in de hand gewerkt door het groeizame nazomerweer, met een kwaliteit om door een ringetje te halen.
Door de geweldige groei, lopen de planten wel meer in elkaar over dan eigenlijk zou moeten, want de marktvraag is aan de rustige kant.
Veel sprantvorming
Vorige week werd geoogst in een planting van 26 juni. Die bleekselderij heeft de hele voorbije zomer op het veld gestaan. Het betreft een van de twee rassen die Compliment in de zomer heeft: Balada en Kelvin.
“Dat extreme weer gaf wel zijspranten. Dat gaat ten koste van de oogstsnelheid, want je moet de selderij net boven de spranten afsnijden. Doe je dat te hoog, dan verlies je een of meer stelen. Die sprantgroei is puur een gevolg van stress, onder normale omstandigheden zie je bij dat verschijnsel minder. De komende plantingen blijven we er nog wel even last van houden.”
Het ras Plato, is voor de oogst vanaf de 3e week van oktober. Gebeurt er niets geks, dan gaat de oogst door tot in de loop van november.
Nog steeds vochttekort
In deze periode is het vooral opletten voor bladvlekken, want het gewas is vanwege dauwnachten relatief lang nat. De insectendruk is in vergelijking met de zomer wel een stuk afgenomen.
“Op dit moment moet je ook uitkijken dat je je niet vergist in de droogte: de hitte mag dan achter de rug zijn, het vochttekort is dat zeker niet. Er is wel regen gevallen, maar alles bij elkaar is dat nog niet zo veel geweest. We zijn nog volop aan het beregenen. Vorige week (week 37) hadden we 11 installaties draaien, en deze week nog 4 à 5 stuks. Het aantal percelen neemt af, het loopt op een eind.”
Slijtageslag beregeningsapparatuur
Maanden achtereen langdurig beregenen is ook een slijtageslag. “Je gaat nu meer en meer merken dat van de apparatuur het uiterste is gevraagd en dat veel onderdelen aan het eind van hun latijn zijn. Ik denk dat we op de top, toen met 15 installaties, wekelijks zo’n 20.000 liter meer gasolie verstookten als in andere zomers.”
Japanse haver zaaien
De vrijkomende percelen worden ingezaaid met Japanse haver. “Nog even, want dat begint ook op een eind te lopen. We werken met een zaaitank voorop de trekker, in combinatie met een Lemken Smaragd achterop.”
Auteur: Joost Stallen