Doorgaan naar artikel

‘Zonder zaadcoating moeten we meer spuiten’

Begin mei refereerde John Jenniskens in Horst al aan het verdwijnen van de zaadcoating in ijsbergsla. Inmiddels heeft hij de gevolgen helder op zijn netvlies staan.

“Als het echt verdwijnt hebben we een ‘vet probleem’. Zoals het nu is, kunnen we met zaadcoating de eerste 4 tot 5 weken overbruggen. Dan voer je nog een gewasbespuiting uit met Movento en dan slaap je rustig. Als de zaadcoating verdwijnt, betekent dat vaker spuiten, niet alleen om rustig(er) te slapen, maar omdat het gewoon nodig is om het gewas insectenvrij te houden. Ik heb ook begrepen dat er in 8 landen uitzonderingen zijn gemaakt, waaronder in Denemarken voor koolzaad, maar ook in Oost-Europese landen. Koolzaad is een bloeiend gewas… Dan vraag ik me toch af waar we mee bezig zijn als we in ons kleine landje, op een niet-bloeiend gewas met een fractie aan middel de bijenstand in gevaar zien komen! In die andere landen vliegen de bijen toch ook?”, aldus een verontwaardigde Jenniskens.

“In die andere landen vliegen de bijen toch ook?”

Nog op gewicht

Eind juni oogst Jenniskens het ras Eduardo. “Die zit nog mooi op gewicht van zo’n 700 gram per bol. Volgende week schakelen we over op Gonzalo, maar dan gaan we in gewicht wel terug. Daarvan waren de planten al aan de kleine kant en dat hebben ze nooit goed ingehaald. Het sluit dus even niet zo goed aan, daarom hebben we het volgende week even iets rustiger”, aldus Jenniskens op 28 juni. Terug in het teeltplan is het ras Farito. “Die zijn we nu aan het planten. Enza Zaden heeft wat problemen met de zaadproductie van Elmundo en daar halen wij nu Farito voor terug. Het ras is uit beeld geraakt met de komst van Elmundo.”

5 haspels

Rustig is het niet als het om beregenen gaat. “Daar zijn we volop mee bezig, we kunnen het met 5 haspels goed redden en we hebben er nog eentje achter de hand. Je kunt dit beter in deze periode hebben dan in augustus, want dan gaat het om meer oppervlakte en dan hebben we er onze ter plaatse gezaaide prei nog bij. Die laten we nu nog het water zoeken en het gewas verdampt nog bijna niets, maar in een groter gewas moet je onder dit soort omstandigheden daar ook met de haspel aan de slag.” De wind is wel een probleem. “Dan denk je dat je de kantrijen ook nog meeneemt, maar dat blijkt dan toch niet zo te zijn. Verder zorgt de wind natuurlijk voor extra verdamping.”

Druk van rupsen

Qua insecten zijn het met name rupsen die zich doen gelden. “Daar hebben we wat schade van gehad en dat sluimert nog wat door. We hebben regelmatig bespuitingen uitgevoerd en de middelen afgewisseld, maar met de beperkingen die er zijn aan het aantal toepassingen, loop je op een gegeven moment toch vast.”

Geen valse meeldauw

Kwalitatief zijn de bollen uitstekend, van rand is geen sprake. Ook valse meeldauw vormt tot nog toe geen enkel probleem. “Daar is het weer niet naar, dat brandt er bij wijze van spreken vanaf.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
John Jenniskens

ijsbergslateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin