Doorgaan naar artikel

Prijsstijging groente lager dan voor voeding

De prijsstijging voor verse groente bleef de laatste tien jaar achter bij de gemiddelde prijsstijging voor voeding. Fruit werd juist duurder.

Gezondere voedingsmiddelen zijn in tien jaar tijd gemiddeld 22% duurder geworden, ongezondere producten stegen gemiddeld 13% in prijs. Verse groente steeg juist minder sterk in prijs dan gemiddeld (9%). Daarbij werd in 2017 wel de hoogste prijs gemeten ooit. Vers fruit was in 2017 gemiddeld 28% duurder dan in 2007. Opvallend is dat suiker, snoep en ijs in 2017 zelfs goedkoper waren dan tien jaar eerder. Dat blijkt uit een nieuwe analyse die het CBS in samenwerking met het Voedingscentrum heeft uitgevoerd.

Melk vooral duurder

Van alle gezondere producten zijn vooral halfvolle en magere melk duurder geworden. De gemiddelde winkelprijs was in 2017 bijna 60 procent hoger dan in 2007. Eieren zijn in tien jaar tijd 37%duurder geworden. Ook gedroogd fruit en noten stegen relatief veel in prijs. Verse groente steeg juist minder sterk in prijs dan gemiddeld (9%).

Weersinvloeden

De prijsstijging van groente en fruit is mede afhankelijk van weersinvloeden. Daardoor kunnen oogsten goed of minder goed zijn en dat is van invloed op de prijs die de consument uiteindelijk betaalt. De prijsstijging van melk in de winkels is onder meer een gevolg van gestegen prijzen bij de boeren. Daarnaast spelen handelsmarges, loonkosten en transportkosten een belangrijke rol in de ontwikkeling van de prijs die de consument voor voedingsmiddelen betaalt.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin