Doorgaan naar artikel

Russische import groente en fruit groeit weer

Voor het eerst sinds de Russische boycot (2014) is de import van groente en fruit gegroeid. Turkije mag weer volop leveren. Voor de boycotlanden wordt de sluiproute via Wit-Rusland echter steeds moeilijker.

In 2017 importeerde Rusland 7,1 miljoen ton groente en fruit, 17% meer dan in 2016. Dit is nog altijd een stuk minder dan voor de boycot, maar wel voor het eerst een groei sinds 2013. Toen bedroeg de Russische import 8,5 miljoen ton, aldus Fruit & Vegetables Facts. De grootste groei is voornamelijk toe te schrijven aan bananen (uit Ecuador) en mandarijnen (uit Turkije). In korte tijd is Rusland uitgegroeid tot de tweede importeur (na de VS) van bananen (1,5 miljoen ton).

Ook de import van de meeste vruchtgroenten groeide vorig jaar. De import van tomaat steeg met 11% naar 516 miljoen kilo. Dit is echter nog steeds maar 60% van de import van voor de boycot (856 miljoen kilo). Ook de import van paprika (+24%), komkommer (+16%) en aubergine (7%) groeide, waarbij paprika alweer 84% bedraagt van de import in 2013. Datzelfde geldt voor aardbei.

Weer minder invoer via Wit-Rusland

Voor de boycotlanden maakt de groeiende import weinig uit. Voor de boycot was het aandeel in de Russische import van groente en fruit bijna 28%. Dat is tot vrijwel nul gedaald. Polen had met 977 miljoen kilo in 2013 (11,6% aandeel totale Russische import) het meest te lijden van de boycot. Nederland en Spanje exporteerden in 2013 respectievelijk 270 en 275 miljoen kilo groente en fruit.

De route via Wit-Rusland wordt steeds moeilijker. In 2015 exporteerde dit land plotseling een recordhoeveelheid van 1,1 miljoen ton verse groente en fruit, voornamelijk als doorvoer uit de EU. Vorig jaar was dit volume geslonken tot de helft: 540 miljoen kilo, nog altijd een flink volume en het dubbele van voor de boycot. Het gaat vooral om peren, tomaten en perziken.

Opvallend is dat Wit-Rusland vorig jaar 26.808 ton aardbeien leverde, 50% meer dan het jaar ervoor. Ook kwamen meer peen, appels, komkommers en kool via Wit-Rusland in Rusland terecht.

Alternatieve tomatenleveranciers

De boycots van Rusland hebben tot een grote verschuiving van leveranciers geleid. China wordt een steeds belangrijker leverancier. Het land leverde vorig jaar bijvoorbeeld 109 miljoen kilo tomaten, 21% van de totale tomatenimport. Azerbeidzjan had in 2017 een aandeel van 30% van de importtomaten, terwijl dat in 2014 nog maar 7% was. Mogelijk dat dit deels om doorgevoerde (Turkse) tomaten gaat. Turkije was voor de boycot verreweg de grootste leverancier van tomaten (366 miljoen kilo in 2014). De boycot voor Turkse tomaten werd pas in november 2017 opgeheven, dus de import stelde vorig jaar nog weinig voor. Dat zal dit jaar wel anders worden.

Opvallend is dat Marokko weinig profiteerde van de boycots. Het leverde vorig jaar slechts 97 miljoen kilo tomaten, 23% minder dan het jaar ervoor. In 2016 exporteerde het land ook al minder naar Rusland dan in het topjaar 2015 (126 miljoen kilo).

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin