Doorgaan naar artikel

‘Scherm nog niet open geweest’

De teeltwisseling bij Wim van den Berg in Bleiswijk is achter de rug.

Op 18 en 19 december is er Galibier geplant. Tijdens de teeltwisselingsperiode is alles zo veel mogelijk grondig schoongemaakt en daarna ontsmet. “Als de kas helemaal leeg is, gaat er een grote fog met formaline in. Later, net voor het loopfolie leggen, voeren we nog een behandeling uit met waterstofperoxyde. Vlak voor het planten doen we het nog voor een tweede keer.”

Extra bijzaaien

Helaas werd iets te laat geconstateerd dat het zaaien van de planten niet helemaal perfect was gegaan. Er ontbraken hier en daar wat kiemende plantjes. Daardoor moesten 5 dagen later nog extra planten bijgezaaid worden. “Normaal laat je wat extra zaaien om goed te kunnen uitselecteren. Maar dat loopt nu spaak. Er zitten nu ook wat kleinere planten bij en we komen 1.200 planten tekort die we pas een paar dagen later kunnen planten.”

Scherm bleef dicht

Er wordt een temperatuur van 20 graden Celsius in de nacht aangehouden. “Rond de middag gaan we nog een klein poosje naar de 21 graden. Maar we doen nog heel rustig aan. Als je gaat zien dat het gewas groei krijgt, en de hoeveelheid zonlicht omhoog gaat, dan gaan we de instellingen aanpassen.”

In week 51 is het buiten echter nog heel somber. “Het scherm is nog niet open geweest. Al heb ik wel even zitten twijfelen. Want als de zon ook maar een uurtje schijnt, dan trek ik het al heel snel open.” Maar het bleef nu te donker. De temperatuur kreeg daarom voorrang op het verwaarloosbare lichtverlies. Dat is geen probleem. “Vorig jaar zijn we ook zeven dagen helemaal dicht geweest.”

Matten uitdraineren

Van den Berg zorgt altijd dat de matten minimaal 24 uur vol staan. Daarna worden ze in één keer uitgedraineerd. “We hebben matverwarming, dus de mat krijgen we toch wel warm.” De eerste paar dagen kregen de planten twee druppelbeurten per dag. “Nu gaan we terug naar één beurt van 100 cc per plant.”

Schone start

De teelt wordt begonnen met het spuiten van een paar rondjes Vertimec. “We willen echt schoon starten.” Dat lukt naar tevredenheid. “We zien altijd slechts een enkel tripsje, en spint zien we ook altijd pas vrij laat.” Rond de tijd dat het gewas aan de draad komt, zo rond 15 januari, worden de eerste biologische bestrijders ingezet. Meestal californicus roofmijten en dan direct swirskii erbij. “In het begin wel mondjesmaat. Want als het goed is, is alles schoon na de teeltwisseling. Dus dan hoef je niet veel in te zetten.”

Voor Kerst klaar

Het gewaswerk bestaat in week 51 uit het voor de eerste keer indraaien. “Voor het weekend willen we alles aan het touw hebben. De maandag dan nog indraaien, en dan kunnen we kerst vieren.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wim van den Berg

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin