“Het gewas staat er nog steeds fris op maar de uitgroei van de vruchten is lastiger doordat ze snel rood worden”, zegt Luuk van Duijn van auberginekwekerij Gebroeders Van Duijn, vestiging Steenbergen.
Het ras Rosheen (op onderstam Kaiser) is nogal gevoelig voor roodverkleuring bij warm weer. Daarom moeten de aubergines jonger worden geoogst.
“Als we een gemiddeld vruchtgewicht van 300 gram halen is het veel. Je moet er met knippen kort opzitten. Als er een vrucht blijft hangen, dan is hij een week later rood. Gelukkig hebben we een ploeg ervaren knippers die er het hele jaar al zijn.”
De hoeveelheid klasse 2 ligt de laatste weken rond 4% à 5%. Dat was maar 1% of 2%.
Hoge productie
De totale productie ligt ruim 1 kilo per vierkante meter voor op vorig jaar. De weekproductie ligt al heel lang op of boven 2 kilo per vierkante meter. De plantbelasting is echter nog hoog.
Vorige week telde Van Duijn 22 vruchten per vierkante meter en wekelijks zetten er 7 vruchten per vierkante meter. “De productie blijft dus nog wel even hoog, maar als het donkerder wordt, dan kan het snel achteruit gaan.”
Fris gewas ondanks hitte
Ondanks de hitte staat het gewas er nog fris bij. “Het scherm gaat bij heldere nachten nog steeds voor 80% dicht tegen de uitstraling. Daardoor blijven de koppen gelijker. Aan de temperatuur verandert weinig, maar het vochtgehalte in de kas blijft hoger.”
Om vocht binnen te houden, lucht hij naar de voornacht alleen af met de luwzijde op maximaal 45%. De windzijde blijft dicht. Zelfs op de heetste dagen gaat de windzijde maximaal 45% open.
“Als de windzijde niet boven de nok uitkomt, dan blijft er meer vocht in de kas. Bij buitenwaarden van 35 graden en 30% RV zag je dat het binnen 31 graden en 75% RV bleef. Het gewas koelt dus goed.”
Overdag schermen
Een deel van de zoninstraling schermde hij weg. Boven 750 Watt per vierkante meter ging het scherm voor 80% dicht. “Zo bleef het ook voor de werknemers goed te doen. We probeerden ook met de middag klaar te zijn met oogsten.”
Het draaien gaat vaak door tot halverwege de middag. Het gewas groeit echter niet hard. Zijscheuten worden getopt op 2 vruchten, maar vaak regelt de plant dat zelf al.
Telen op leidingwater
De watervoorziening is geen probleem geweest dankzij een flinke aansluiting op het leidingwaternet. “In het bassin zit weinig regenwater meer. Je ziet het natriumgehalte wel toenemen. In het gietwater is dat nu 3 mmol. In de drain is het niet veel hoger, maar dat komt waarschijnlijk doordat aubergine het opneemt. Dat kan ook roodverkleuring veroorzaken. Dus iedere regenbui is nu welkom.”
Voor de CO2-voorziening is hij niet meer alleen aangewezen op de WKK. “Ik gebruik aan het begin en einde van de dag, als de ramen meer dicht liggen, het liefst zuivere CO2. Dat is toch veiliger. Gelukkig is de vloeibare CO2 nu weer beschikbaar voor die momenten.”
Nog steeds geen wittevlieg
In de gewasbescherming zijn het vooral rupsen die de aandacht vroegen. In een van de twee kassen is met Altacor gedruppeld en met Runner gespoten. “Je ziet ze nu niet meer.”
Het hele jaar is wittevlieg nog niet voorgekomen. “Dat is toch ongelooflijk. Af en toe denk ik dat ik er een zie, maar dan vind ik verder niets meer.” Macrolophus zit er voldoende.
Minder gekke wortels
In de kas waar het watersysteem is gerenoveerd, is nu een enkel plekje met overmatige wortelgroei gevonden. “Maar in de andere kas heeft ongeveer 13% van de matten het. Dat begint nu uitval te geven doordat het water langs de matten loopt en de planten verdrogen. Maar het is nog steeds minder dan vorig jaar.”
Van Duijn overweegt wel om ook hier in ieder geval de druppelslangen te gaan vervangen tijdens de teeltwisseling.
Auteur: Gerard Boonekamp