Het is tropisch in de boomgaard van Elze-Lia Visser. “De hitte zorgt voor stress bij de frambozen” geeft Visser aan. “Dat zie je door het snel doorkomen van de grondscheuten.”
Die scheuten komen onder uit de plant en moeten eerst lengte maken voordat ze gaan bloeien om in het najaar te oogsten. Dat is in deze warme periode veel te snel gegaan. “De luchttemperatuur is wel heel hoog, maar de bodemtemperatuur was nog een stuk lager door de koudeperiode die we eerder hebben gehad”, ligt Visser toe.
Te korte scheuten
Er was nog onvoldoende bodemactiviteit, waardoor de grondscheuten te kort zijn. Visser knipt de veel te korte scheuten weg bij de basis. Een andere optie is laten doorgroeien, maar dat geeft straks vruchten die te laag bij de grond hangen. Doormidden knippen van de stengels kan ook, maar dat kost de plant te veel energie. In het najaar zal de oogst sowieso kleiner zijn.
Onkruid tot Sint Jan
Aangezien het bedrijf biologisch-dynamisch is, kost de onkruidbestrijding behoorlijk wat energie. Zowel mens als machine wordt ingezet. In het voorjaar wordt het eerste onkruid aangepakt door de grond eerst te frezen en daarna met losse grond aan te aarden. Visser zet nu een zwenkschoffel uit de wijnbouw in en ze gebruikt de rolhak.
Met het groeizame weer van de laatste weken heeft ze ook handmatig de laatste onkruidpollen uitgetrokken. In 3 dagen met gemiddeld 4 personen kregen ze 1 hectare onkruidvrij. Dat zal in de komende weken nogmaals nodig zijn. “Tot Sint Jan, rond de langste dag, zijn we met het onkruid bezig. Daarna valt de druk weg.”
Auteur: Eveline Westeneng