“We hebben tot nu toe geen enkel probleem met scheuren gehad, maar de zetting is een poos niet goed geweest, zegt teler Janus Kanters van Kleine Kaveling in Haarsteeg (N.-Br.) over de Sunstream-minipruim-trostomaat.
Door de mindere zetting zat er de laatste 3 à 4 weken veel knipwerk bij het oogsten en in de schuur. “Dat komt ook doordat we tijdens de hitte gedurende 3 weken nauwelijks gesnoeid hebben, omdat we wilden afwachten wat het werd, het in de kas te heet was en we de mensen nodig hadden bij het verpakken. We hebben eigenlijk arbeid naar achter geschoven. Het gewas heeft er niet onder geleden.”
Productie gelijk aan vorig jaar
De trossen zijn nu weer mooi. Er hangen 9 trossen met 10 tot 12 vruchten aan de plant. Het vruchtgewicht is toegenomen van 18 naar gemiddeld 20 gram. Begin week 39 gaat de kop uit de plant en komt er nog 1 tros bij. “De tros met geel bloempje laten we zitten. Wat na een week nog niet bloeit, snoeien we eraf. We gaan tot 8 vruchten per tros. Je bent geneigd meer aan te houden, maar daar krijg je meest spijt van.” De planning is om eind november de laatste trossen te knippen. De productie tot nu toe loopt exact gelijk met vorig jaar. “De plant staat er goed en gezond bij. Als het weer meezit, verwacht ik net iets hoger uit te komen.”
Het is opletten met scheuren. Zodra we de eerste zien, gaat de voornacht meteen omhoog
Alert op scheuren
Het kasklimaat is weer goed te sturen. Tot een week na het koppen houdt hij dagtemperaturen aan van 18 graden plus 2 graden op lichtintensiteit. Daarna gaat hij wat rustiger telen en op grofheid werken. De voornacht staat nu op 12 graden als streefwaarde om de vruchten grover te maken. “Maar het is opletten met scheuren. Zodra we de eerste zien, gaat de voornacht meteen omhoog.” Van 2 tot 6 uur wordt langzaam opgestookt naar 16 graden. Van 3.30 tot 11 uur komt er een minimumbuis in van 45 graden om het gewas te activeren en de warmtebuffer leeg te stoken.
Overcapaciteit WKK
Ondanks het koelere weer vraagt dat nog steeds zijn aandacht. “De WKK heeft een overcapaciteit van 1 hectare. Die uitbreiding is er nooit gekomen. We zijn ons meer gaan specialiseren in verpakken. Er ligt hier nog 3 hectare grond bij, dus er zijn mogelijkheden genoeg. Maar na dit jaar nog even niet. Sunstream heeft het minder slecht gedaan dan grote trostomaten, maar heeft ook geleden onder de lage prijzen.”
Goed stuurbare mat
Het water geven start nu om 9.15 uur met 3 druppelbeurten van 450 cc per druppelaar. Na 13.30 uur wordt de watergift al weer afgebouwd en om 15.30 uur stopt hij volledig. In de nacht teert de steenwolmat 20 tot 22 % in. Het watergehalte in de smalle en hoge Grodan-Top-mat is ’s morgens vroeg nog maar 50%. “Deze mat is me goed bevallen. Door de hoogte is hij net wat droger aan de bovenkant en is hij goed stuurbaar. De wortelkwaliteit is nog steeds goed.”
Als je veel gescheurde vruchten hebt denk je weleens ‘had ik maar minder wortels’, maar je hebt een gezond pakket toch hard nodig
Wortelpakket hard nodig
Goede wortels zijn ook voor een laag belast ras als Sunstream belangrijk, bevestigde een proefrij waar het uitdraineren van de matten was overgeslagen. “Tot begin augustus ging het goed. Maar daarna hebben we ze alsnog gedraineerd omdat het gewas duidelijk schraler werd en minder vruchten begon te geven. Als je veel gescheurde vruchten hebt denk je weleens ‘had ik maar minder wortels’, maar je hebt een gezond pakket toch hard nodig.”
Overvloed aan Macrolophus
In de gewasbescherming is het erg rustig. ” Er zit maar een enkele wittevlieg en de spint is helemaal verdwenen door Macrolophus en extra inzetten van Phytoseiulus.” Macrolophus is er wel in overvloed. “Het is maar goed dat de kop eruit gaat. Je ziet op de zwakste planten al een enkel aangeprikt bloempje.” In de Sunstream heeft hij dit seizoen weinig hoeven spuiten. In de afdeling met een ander ras zit een beetje galmijt. Die is half augustus een keer met Oberon bestreden.
Auteur: Gerard Boonekamp