De beperkte groep telers die nog Chinese kool telen hebben een behoorlijk voorjaar achter de rug.
Dat begon eind april begin mei met stuksprijzen rond de 60 cent, vorige week zat de prijsvorming rond de 35 á 40 cent per stuk, en trok deze week aan tot richting 80 cent.
Droogte in Polen
“Chinese kool is snel schaars geworden”, verklaart een grotere teler van deze groente de huidige prijsopleving. Niet alleen in eigen land is weinig product beschikbaar, maar dat is ook aan de orde in omringende landen Spanje, Duitsland en Polen. In Polen is het al maanden erg droog en lukt het niet altijd om voldoende water aan te voeren, weet een insider.
Koeler weer
In Nederland was de start van de oogst normaal te noemen (laatste week april), maar zorgde het warme weer voor een versnelde afrijping, in combinatie met een goede vraag. “We hebben maximaal gesneden, dat merkt je nu. Deze week is de temperatuur weer wat lager, waardoor de groei wat trager gaat dan gehoopt’, aldus de teler die anoniem wil blijven. Volgens hem blijven alle ingrediënten aanwezig voor een goede prijsvorming: “sneller oogsten dan we nu doen, zit er voorlopig niet in.”
Artikel gaat verder onder de tweet.
Vers van Nederlandse bodem: (h)eerlijke #Chinesekool ras #Manoko van @BejoZaden Mooi gevuld, compact en toch 800 gram pic.twitter.com/X5AKKbmCjq
— Maurice Deben (@MauriceDeben) 11 mei 2018
Wispelturig
Op de achtergrond speelt ook de kwetsbaarheid van het gewas mee. In de teelt gaat het gewas makkelijk onderuit door insecten en inwendige problemen als rand en schot. Telers zeggen van beide fenomenen last te hebben gehad. Rand door de zich relatief vroeg aandienende hoge temperaturen. Schot in vroege plantingen die ondanks beschermende maatregelen toch werden blootgesteld aan te veel koude door de late vorst.
‘Zo goed als het vorig jaar was, zo slecht is het nu’
Beperkt aantal telers
Een ander aspect is het beperkt aantal telers van Chinese kool. Volgens het CBS bedraagt het huidige Nederlands areaal iets meer dan 200 hectare. Dat is zo’n 100 hectare minder in de voorbije jaren. Variaties in het aanbod kunnen daardoor forse prijsuitschieters geven. Dit ervaart ook een teler die zijn Chinese kool in België afzet: “Zo goed als het vorig jaar was, zo slecht is het nu. Even te veel aanbod, en weg is de prijs, met stuksprijzen van 22 tot 26 cent.”
Prognose: aanhoudend goede prijsvorming.