In Houten zetten een paar partijen zich écht in voor het buitengebied en de agrarische sector.
21 maart. Gemeenteraadsverkiezingen. In mijn gemeente (Houten, Utrecht) is de agrarische sector van oudsher altijd belangrijk geweest en letterlijk en figuurlijk beeldbepalend in ons gebied, maar momenteel is Houten ook een snelgroeiende gemeente onder de rook van Utrecht.
Dit heeft ervoor gezorgd dat het stemgedrag in Houten in de laatste decennia behoorlijk is veranderd. Vroeger was het CDA altijd de grootste partij, maar de laatste decennia niet meer. Linksere partijen hebben steeds meer zetels. En met het stemgedrag veranderen ook de verschillende partijspeerpunten.
Taak van sector om politiek goed te informeren
Aan ons de taak als sector de politiek goed te informeren. In Houten zetten slechts een paar partijen zich écht in voor het buitengebied en de ruimte voor het agrarische ondernemen. Daarom volg ik de verkiezingen ook met oprechte interesse, want het buitengebied (denk aan spuitzones, megastallen) komt binnen onze gemeente vaker negatief in het nieuws en de lokale bevolking ziet de agrarische sector niet meer als het visitekaartje voor het gebied.
Ik moet er dus ook niet aan denken dat Houten massaal kiest voor de linksere partijen of de lokale (protest)partij! Of ik al weet wat ik ga stemmen? De keus voor het CDA is snel gemaakt.
‘Een daverende verrassing die me laat glimlachen’
22 maart. De krant valt op de mat. Benieuwd naar de uitslag sla ik hem open. Vol verbazing zie ik dat het CDA (tegen de landelijke verhouding in), voor het eerst in 20 jaar, zelfs de grootste partij is geworden in Houten. Een daverende verrassing die me laat glimlachen. Gelukkig heeft het CDA in Houten dus ook een evenwichtig partijprogramma, wat ook veel mensen binnen de dorpsgrenzen in Houten aanspreekt, want alleen met de stemmers in het buitengebied red je het niet.