De ontwikkeling van glastuinbouw in Deurne staat voor een kruispunt: is aardwarmte mogelijk of niet?
Die vraag lijkt voor een belangrijk deel af te hangen van een technisch haalbaarheidsrapport dat is uitgevoerd in opdracht van Tuinbouwvestiging Deurne. Eén dezer dagen verwacht projectcoördinator Henri Rijsdijk de uitkomst van dat rapport.
De provincie wil glastuinbouw toestaan in Deurne als zoveel mogelijk wordt voldaan aan strenge milieuregels voor het gebied. Dat zou voor Deurne betekenen dat met aardwarmte wordt geteeld, maar is dat straks mogelijk?
Businessplan voor gebied dat er nog niet is
Tuinbouwvestiging Deurne staat voor de uitdaging om als het technisch mogelijk is, ook een businessplan te maken. En hoe doe je dat voor een gebied dat er nog niet is? “Voor 20 hectare ga je zo’n boring nog niet doen. Daar heb je afzet voor je warmte voor nodig.” Vorig jaar was het bedrijf in gesprek met 4 tuinders. Voor Deurne is positief dat de provincie aktief wil meewerken aan ontwikkeling van aardwarmte.
Peelrandbreuk
De vraag is ook hoe onderzoek afloopt naar risico’s naar boren in de peelrandbreuk. In het nabij gelegen Californië heeft het Staatstoezicht op de Mijnen eind vorige maand het project Californië Wijnen Geothermie. Rijsdijk zegt niet vooruit te kunnen lopen op de uitkomsten van dat onderzoek. Hij wijst erop dat het project ook weer probeert op te starten.
Hardheidsclausule
De vraag zal ook zijn hoe de provincie erin zit. Houdt Noord-Brabant vast aan strikte milieuregels of past het de hardheidsclausule toe? Die mogelijkheid is er nog altijd. De provincie staat garant voor de een deel van de kosten als Deurne niet tot ontwikkeling tot tuinbouwgebied komt.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/