Ook als Nederland binnen tien jaar afscheid neemt van het Groninger gas, blijft de verduurzamingsvisie van de glastuinbouw overeind.
Dat zegt LTO Glaskracht Nederland in reactie op de brief van minister Eric Wiebes van Economische Zaken. Hij verraste de Groningse bevolking met de boodschap dat hij alles op alles gaat zetten om in 2030 te stoppen met het winnen van gas in Groningen.
De glastuinbouwsector zag de boodschap aankomen omdat al uitlekte dat het ministerie zou investeren in bewerkingsfabrieken van importgas. Wel ziet LTO Glaskracht in de gasbrief van Wiebes elementen die in de aanstaande onderhandelingen over een nieuw klimaatakkoord aan bod komen. “Het spel is nu echt op de wagen. Het zijn lijntjes die voor de zomer bij elkaar moeten komen, bijvoorbeeld over steun voor warmteprojecten”, aldus beleidsmedewerker Rob van der Valk.
Positief over effect glastuinbouw
In de gasbrief van donderdag 29 maart schrijft Wiebes positief over de glastuinbouw. Het gasverbruik is al gedaald van 4 naar 3 miljard kuub per jaar. Over verduurzaming via restwarmte, geothermie, biomassa en groen gas en all-electric plus CO2-levering schrijft Wiebes dat ‘een grote impact bereikt wordt op een relatief kosteneffectieve wijze’ (omgerekend naar euro’s per vermeden ton CO2-emissie).
Voor de korte termijn zullen maatregelen in de glastuinbouw weinig effect hebben op de vraag naar Groninger gas, schrijft Wiebes.
Groot struikelblok
De minister schrijft over een ‘groot struikelblok’ dat de eindgebruikersprijs voor warmte nu hoger is dan voor gas. Mogelijk verandert dat door een opwaarts effect van de productiebeperking op de gasprijs. Al betwijfelt Van der Valk zo’n effect. “We zijn al terug gegaan in productie van 40 naar 20 miljard kuub zonder effect op de gasprijs. De opwaartse beweging van nu heeft een internationale oorzaak.”
Wiebes schrijft in de brief dat de prijs voor gas zal worden verhoogd doordat omwerkingskosten van importgas in rekening gebracht gaan worden.
Afschakelen
Voor drie glastuinbouwclusters die als grootgebruiker worden gezien (Agriport A7, Bergerden en Noordoostpolder) verwacht Wiebes dat ze voor 2022 afschakelen van Groninger gas. Dat wordt voor de glastuinbouw op korte termijn de grootste uitdaging. Mogelijk is meer duidelijk over die afschakelplannen als overleg voor een nieuw energieakkoord voor de zomer leidt tot een hoofdlijnenakkoord. Dan hoopt de glastuinbouw dat de overheid ook eindelijk geldelijke steun toezegt aan grote warmtenetten.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/